Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 3/2022.
Historiaa kirjoitetaan joka päivä, mutta näinä päivinä sitä kirjoitetaan erityisen isoin kirjaimin. Venäjän mielipuolinen hyökkäys Ukrainaan on lopettanut maan laajentumispolitiikan hyssyttelyn.
Silmät ovat auenneet ja Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut. Suomi on jälleen kerran niiden maiden joukossa, joiden toimia seurataan erityisen tarkasti. Pääpaino on tietenkin raukkamaisen hyökkäyksen kohteena olevassa Ukrainassa, mutta myös tulevaisuutta mietitään. Eurooppa yhtenäistyy ja millä tavalla Suomi siinä kokonaisuudessa sijoittuu puolustusmekanismeihin, on vielä auki. Suunta on hyvin selvä, lopputulos epätarkka.
Taloudellisesti kaikki tämä tulee tarkoittamaan Suomelle ja koko Euroopalle tiukentuvia aikoja. Tähän asti tehdyt suunnitelmat menevät monilta osin uusiksi. Erityisesti energiapolitiikka on sekä vihersiirtymätoimien kiihdytyksien että muutosten kohteena. Olemme muuhun Eurooppaan nähden kohtuullisen hyvissä asemissa, mutta emme vielä valmiita.
Kaikkea muuttuvaa emme vielä tiedä, mutta koko Eurooppa, Suomi mukaan luettuna on nyt yhtenäisempi kuin koskaan. USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi vuonna 2011, että Eurooppa ei tule kehittymään kulttuuristen ja kielellisten eroavaisuuksiensa vuoksi Yhdysvaltojen ja Kiinan kaltaiseksi taloudelliseksi ja poliittiseksi supervallaksi ainakaan vuosikymmeneen.
”Tähän asti tehdyt suunnitelmat menevät monilta osin uusiksi.
Helmikuun lopulla 2022 Rice totesi, että tilanne muuttui Putinin ansiosta. Ensimmäistä kertaa Euroopalla on tahto ja yhtenäinen voima. Tämä voi olla uusi alku, jota Eurooppa tarvitsi. On vain valitettavaa, että sitä varten jättimäisen inhimillisen kärsimyksen pitää toteutua.
Suomi tekee takuulla oman osuutensa muutoksesta, mutta alkujärkytyksen jälkeen ja kasvaneen maanpuolustusinnostuksen nosteessa on ymmärrettävä taloudelliset realiteetit. Joudumme monessa kohtaa kiristämään vyötä, koska on pakko.
Miten tämä kaikki vaikuttaa rakentamisen markkinaan jää nähtäväksi, mutta jos arvata pitäisi, Ukrainan jälleenrakentaminen tulee olemaan iso ponnistus Euroopan laajuisesti ja sillä tulee olemaan heijastusvaikutuksia meihinkin, vaikkapa työvoiman saatavuuden osalta. Tästäkin kuitenkin tulemme selviämään, tärkeintä on loppujen lopuksi vapaus.
Kai Puustinen
Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.