Talotekniikkasertifikaatti kertoo urakointiyrityksen toiminnan laadusta

Björn Walberg, Kuva_Bildbolaget Du&Vi ab_Karolina Isaksson
Pietarsaarelaisen Sähköpalvelu Walbergin toimitusjohtaja Björn Walberg kertoo mainitsevansa Talotekniikkasertifikaatin aina uusia asiakkaita tavatessaan. Kuva: Karolina Isaksson

Henkilö- ja yritysarviointi Seti oy:n vuonna 2018 lanseeraama Talotekniikkasertifikaatti kattaa kaikki talotekniikkaurakoinnin arviointikriteerit.

Nykyisin lähes kaikilla suurilla ja yhä useammilla keskisuurilla sähköurakointiyrityksillä on käytössään jokin laatujärjestelmä. Suurimmissa yrityksissä luotetaan tyypillisesti ISO 9001 -standardin mukaisiin järjestelmiin ja pienemmissä esimerkiksi Henkilö- ja yritysarviointi Seti oy:n myöntämiin sertifikaatteihin.

Yrityksen vuonna 2018 lanseeraama Talotekniikkasertifikaatti (TT-sertifikaatti) kattaa kaikki talotekniikkaurakoinnin osa-alueet. Sertifikaatilla on Tukesin alaisuudessa toimivan FINAS-akkreditointipalvelun hyväksyntä. Sertifikaatti tunnustetaan esimerkiksi julkisten hankintojen laatupisteiden arvioinnissa.

”Talotekniikkasertifikaatti on kustannustehokas tapa todentaa laadukas toiminta tilaajalle. Akkreditoituna sertifikaattina Talotekniikkasertifikaatti on samalla viivalla laadunhallintaan perustuvan ISO 9001:n kanssa”, Setin toimitusjohtaja Olli Vitikka kertoo.

Sertifioinnin yhteydessä Setin arvioijat käyvät yrityksessä toteamassa, että yritys toimii toiminnanohjauskäsikirjassa kuvatulla tavalla. Hyväksytyn arviointikäynnin jälkeen yritys saa sertifikaatin voimaan enintään kolmeksi vuodeksi. Ennen sertifiointikauden umpeutumista tehdään uusinta-arviointikäynti sertifiointikauden jatkamiseksi.

Sertifikaatti tuo lisäpisteitä tarjouskilpailuissa

Sähköpalvelu Walberg ab oy työllistää noin 30 teollisuuskiinteistöjen, julkisten rakennusten ja asuntojen sähköasennuksiin erikoistunutta ammattilaista Pietarsaaressa ja Vaasassa. Yritykselle myönnettiin Talotekniikkasertifikaatti vuonna 2021. Yrityksen toimitusjohtaja Björn Walberg kertoo mainitsevansa sertifikaatin aina uusia asiakkaita tavatessaan.

”Siitä saa aina positiivista palautetta. Meillä laatu yhdistyy uusimpaan tekniikkaan ja monitaitoiseen ja kokeneeseen henkilökuntaan”, Walberg kertoo.

Sertifikaatista on hyötyä erityisesti niissä tarjouskilpailuissa, joissa yritys saa lisäpisteitä ISO 9001 -sertifikaatista tai vastaavasta sertifikaatista, kuten Talotekniikkasertifikaatista.

”Sertifikaatti tunnustetaan myös julkisten hankintojen laatupisteiden arvioinnissa.

”Sertifikaatista on ollut hyötyä myös sisäisesti, kun olemme palkanneet uusia työntekijöitä tai työntekijä on siirtynyt toiseen rooliin. Pystymme helposti käymään läpi vastuualueet ja työtehtävät, kun ne on määritelty toiminnanohjauskäsikirjassa.

Helsinkiläiselle, reilut 200 henkeä työllistävälle Amplit oy:lle myönnettiin Talotekniikkasertifikaatti elokuussa 2022. Yrityksen liiketoimintajohtaja Mika Lindénin mukaan sertifikaatti on ehtinyt jo osoittaa hyötynsä erityisesti yhteistoiminnallisten hankkeiden tarjouskilpailuissa.

”Tilaajat kysyvät, minkälainen laadunvarmistusjärjestelmä urakoitsijalla on käytössä. Tässä sertifioitu järjestelmä antaa tietenkin enemmän uskottavuutta kuin sertifioimaton”, Lindén sanoo.

Myös toiminnanohjauskäsikirja on osoittautunut hyödylliseksi ja toimivaksi.

”Kaikki voivat tarvittaessa tarkastaa siitä, miten missäkin tilanteessa kuuluu toimia. Myös uusien henkilöiden perehdytys toimintatapoihimme tapahtuu toiminnanohjauskäsikirjan avulla”, hän kertoo.

Mikko Arvinen

Sähköurakoitsijapäivät 2024