Suomeen halutaan seitsemän gigawattia merituulivoimaa vuoteen 2035 mennessä

Suomen uusiutuvat ry on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet merituulivoimakapasiteetin kehittämiselle: 1 gigawatti vuoteen 2030 mennessä, seitsemän gigawattia vuoteen 2035, 16 gigawattia vuoteen 2040 ja 24 gigawattia vuoteen 2045 mennessä.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Tätä nykyä Suomessa on merituulivoimaa 44 megawattia. Tavoitteet, jotka Suomen uusiutuvien merituulivoimavaliokunta on laatinut, perustuvat alan nykyisiin kehitysnäkymiin ja käynnissä olevien hankkeiden etenemiseen.

Suomen merialueilla on käynnissä lukuisia merituulivoimahankkeita, jotka ovat eri suunnittelu- ja kehitysvaiheissa. Nämä projektit osoittavat selkeästi Suomen merialueiden suuren potentiaalin tuottaa uusiutuvaa energiaa.

Merituulivoiman rooli korostuu erityisesti, kun otetaan huomioon kasvava sähkön tarve, jota ajavat muun muassa suuren mittaluokan investoinnit, kuten datakeskukset ja vetyhankkeet.

”Asettamalla selkeät kapasiteettitavoitteet voimme, paitsi vauhdittaa uusiutuvan energian kehitystä, myös edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa Suomen energiaomavaraisuutta”, Suomen uusiutuvien edunvalvontapäällikkö Veera Villikari sanoo.

Suomen uusiutuvat ry:n merituulivoimatavoitteet ovat linjassa myös maan kunnianhimoisen vetystrategian kanssa. Suomi pyrkii tuottamaan 10 prosenttia Euroopan unionin vihreästä vedystä, ja vedyn valmistus vaatii huomattavia määriä puhdasta sähköä. Merituulivoima voi toimia keskeisenä energianlähteenä tälle kehitykselle.

Kunnianhimon puute uhkana kehitykselle

Merituulivoima-ala toivoo Suomen hallitukselta kansallisia merituulivoiman kapasiteettitavoitteita vahvistaakseen Suomen asemaa houkuttelevana investointikohteena.

”Selkeiden kansallisten merituulivoimatavoitteiden asettaminen on välttämätöntä, jotta Suomi voisi vakiinnuttaa asemansa houkuttelevana investointikohteena”, Villikari toteaa.

”Tavoitteet tarjoavat selkeät ja ennakoitavat puitteet, jotka vähentävät niin hankekehittäjien kuin sijoittajienkin epävarmuutta.”

Mikäli investointiympäristö ei ole suotuisa eikä investointeja onnistuta houkuttelemaan Suomeen, Suomen uusiutuvien arvioiden mukaan kapasiteetti voi jäädä vain yhteen gigawattiin vuoteen 2035 mennessä ja kahteen gigawattiin vuoteen 2040 mennessä.

Kapasiteettitavoitteiden puuttuminen ei vain heikentäisi Suomen kilpailukykyä, vaan vaikeuttaisi myös investointeja infrastruktuurin laajentamiseen ja merituulivoiman arvoketjun rakentamiseen.

SFS6002 uudistuu