Aurinkopaneeleista ja sähkön hinnan vaihteluista saadaan optimaalinen hyöty energiavaraston avulla.
Aurinkosähköjärjestelmien toimittamiseen erikoistuneen Solar Factory Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Venäläinen ja myyntijohtaja Mikko Wikstedt esittelevät siuntiolaiseen omakotitaloon keväällä asennettua, saksalaisen Sonnen GmbH:n valmistamaa, energiavarastoa.
– Kirkkaana elokuisena kesäaamuna aurinkopaneelien tuotto ylsi 2 kW:n tienoille, mutta talon kulutus jäi tuolloin valjaaseen 200 wattiin. Ilman varastoa suurin osa tuotetusta energiasta olisi jäänyt hyödyntämättä talossa, Venäläinen ja Wikstedt kertovat.
Verkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän ylituotanto voidaan luonnollisesti myydä sähköyhtiölle, mutta aurinkoisena aamupäivänä maksettava hinta on harvoin parhaimmillaan. Parempi vaihtoehto on myydä ylimääräistä sähköä varastosta sähkön hinnan ollessa ylimmillään. Tämä pienentää myös reilun 10 000 euron hintaisen järjestelmän takaisinmaksuaikaa.
– Energiavaraston mitoitus on avainasemassa takaisinmaksuajassa. Se riippuu kulutuksesta ja halutusta kapasiteetista, Venäläinen kertoo.
Siuntioon asennetun SonnenBatterie Eco 8.0 -energiavaraston kapasiteetti on 4 kWh. Huipputeholtaan 5,2 kWp aurinkosähköjärjestelmän yhteyteen liitettynä energiavaraston latausaika on tyypillisesti noin 2,5 tuntia.
– Kapasiteettia olisi mahdollista laajentaa 16 kWh:n asti. Täällä kulutus on sen verran alhainen, ettei tähän ratkaisuun tarvita enempää, Venäläinen sanoo.
Energiavarasto on yhteensopiva DCAC- ja PV-järjestelmien kanssa. Siuntiossa varasto asennettiin jälkikäteen osaksi vuonna 2016 asennettua aurinkosähköjärjestelmää. Paneeleilla on oma vaihtosuuntaaja, joka liitettiin varastoon.
Kulutuksen ohjausta etänä
Ohjausreleillä varasto voidaan ohjata syöttämään vain haluttuja laitteita ja maksimoida talon energiankäyttöä esimerkiksi lämmittämällä lämminvesivaraajaa sähkön verkkoon syöttämisen sijaan.
Varasto kykenee omaksumaan kiinteistön kulutuskäyttäytymisen. Lisäksi siihen voidaan ohjelmoida aikoja, jolloin akku voi ladata tai tyhjentyä käskystä. Varaston toimintaa voidaan seurata ja ohjata reaaliajassa joko tietokoneen selaimella tai älypuhelimilla. Kodin sähkölaitteet voidaan liittää hyödyntämään varastoitua sähköä älykkäillä pistokkeilla. Ne tottelevat lyhyen kantaman langatonta Z-Wave -protokollaa.
Froniuksen akkuvarasto ja invertteriSuomessa on saatavilla myös itävaltalaisen Fronius International GmbH:n valmistamia energiavarastoja. Froniuksen inverttereitä maahantuovan ulvilalaisen Satmatic Oy:n myyntipäällikkö Hannu Poussun mukaan sähkövarastoja on tilattu tähän mennessä reilut kymmenen kappaletta.
– Ihmisten kiinnostus sähkön varastointiin tuntuu lisääntyneen, tai oikeastaan heränneen, kesän aikana. Ensimmäiset meidän toimittamat sähkövarastot asennetaan suomalaisiin omakotitaloihin nyt lokakuun aikana, Poussu kertoo.
Froniuksen aurinkosähköinverttereihin liitettävien litium-rautafosfaattiakustojen kapasiteetti on 3,6–9,6 kilowattituntia.
Alexandra Maltusch, teksti ja kuvat