
Ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitaja 2022 -tapahtuma järjestettiin Porissa 16. – 19.5.
Kolmepäiväisen sähköasennuslajin voittajaksi selviytyi Onni Lehtonen Novida-ammattiopistosta ja lukiosta 84,83 pisteellä, toiseksi tuli Luukas Iskanius Ylä-Savon ammattiopistosta 69,67 pisteellä ja kolmanneksi Veikka Mononen Riveriasta 66,33 pisteellä.
Voittajatrio oli helpottunut kilpailun jälkeen. – En mitenkään ihmeemmin valmistautunut. Tehtävät olivat yllättävän helppoja. Aika loppui kesken. Ensimmäisenä kilpailupäivänä aika riitti, mutta muuten suurinpiirtein, Veikka Mononen kertoi.
Luukas Iskanius oli iloinen kilpailun tuloksesta. – Ihan hyvät on fiilikset. Kilpailuun valmistauduttiin koulussa harjoittelemalla, oli piirustukset ja muita ohjeita. Kilpailussa ajan kanssa oli haasteita, tehtäviä ei aina ennättänyt saada valmiiksi. Aika näköjään riitti ja kilpailut sujuivat yli odotusten.
– Kilpailua varten treenattiin koululla. Itse kilpailussa oli ajassa pysyminen vaikeinta. ABB-free@home- järjestelmän asentaminen oli helppoa. Pohjavesipumpun asentaminen oli vaikeampi ja yllättävämpi. Olihan tämä hieno kokemus, Onni Lehtonen totesi. Suunnitelmissa hänellä oli jo jatko-opinnot. – Töihin mennään ja kouluttaudutaan korkeammalle.
Kilpailun tehtävät muistuttivat mahdollisimman paljon todellisia sähköasentajan töitä.
Turvallinen työskentely yhtenä arviointiperusteena

Sähköasennuslajin tehtävät muistuttivat mahdollisimman paljon todellisia sähköasentajan töitä. Tehtävänä oli kiinteistön huolto- ja toimistotilan sähköistys. Toimistotilaan asennettiin ABBfree@home- kiinteistöautomaatiojärjestelmä ja pohjavesipumppu.
Tehtävän arvioinnissa painotettiin turvallista työskentelyä, laadukasta lopputulosta ja alaa koskevien säännösten noudattamista. Kilpailijan työmenetelmiä ja piirustusten lukutaitoa tarkasteltiin huolellisesti. Muita tärkeitä Skills Finland ry asioita arvioinnissa olivat materiaali- ja kustannustietoisuus, dokumentointi ja yhteistyökyky.
Taitaja-kisojen järjestäjinä toimivat tänä vuonna Länsirannikon koulutus oy Winnova ja Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu. Kaikkiaan 370 yritystä, yhdistystä tai organisaatiota oli mukana tukemassa kilpailua.
Yhteensä Porissa nähtiin lähes 45 kilpailulajia ja ammattinäytöstä, joissa mukana oli noin 400 kilpailijaa. Taitaja2022-kilpailun finaalissa kilpailevat oppilaitoksissa semifinaalin kautta valitut kahdeksan kilpailijaa jokaisessa lajissa. Yleisöllä oli mahdollista seurata kilpailun kulkua paikan päällä tai netistä Youtube-kanavan kautta.
Päivikki Alasmäki, teksti