EU-lainsäädännön myötä loistelamput poistuvat markkinoilta elokuun jälkeen, joten niiden tilalle on pikaisesti etsittävä vaihtoehtoja ledeistä.
Artikkeli on julkaistu alun perin 8.2.2023.
Helmikuussa 2022 julkaistu EU-lainsäädännön ROHS-direktiivi (restriction of hazardous substances) kieltää elohopeaa sisältävien valonlähteiden tuonnin EU-alueelle. T5- ja T8-loistelamppuja ei saa tuoda EU-alueen markkinoille 24.8.2023 jälkeen. Lamppuvarastot saa myydä loppuun, mutta uusia lamppuja ei saa tuoda myyntiin.
Rengasloistelamput ja U-muotoiset loistelamput ovat toistaiseksi saaneet vapautuksen kiellosta. Myös elintarviketilojen särkymättömät loistelamput sekä turvavalaistuksessa ja räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävät loistelamput jäävät toistaiseksi markkinoille.
ROHS-direktiivi koskee myös elohopeaa sisältäviä suurpainenatrium- ja monimetallilamppuja, jotka ovat saaneet jatkoaikaa vuoteen 2027 asti. EU:n Ecodesign-direktiivi on jo poistanut markkinoilta useita energiatehottomia valonlähteitä, kuten hehku-, halogeeni- ja elohopealamput.
Nyt on korkea aika valmistautua perinteisten valonlähteiden poistumiseen ja siirtyä ledivalaistukseen.
Lamppujen vaihtotyöt työllistävät urakoitsijoita
Varovaistenkin arvioiden mukaan Suomessa on käytössä kahdeksan miljoonaa loistelamppua, joten edessä ovat mittavat lamppu- ja valaisinvaihtotyöt. Lamppuvalmistajat ja -jälleenmyyjät ovat tiedottaneet ahkerasti loistelamppujen myynnin loppumisesta, mutta monille kiinteistöjen käyttäjille asia tulee kuitenkin yllätyksenä.
Loistelamppu voidaan korvata valaisimessa ledivaloputkella, kunhan se on yhteensopiva valaisimen liitäntälaitteen kanssa. Markkinoilla on myös varta vasten ledivaloputkille suunniteltuja valaisimia. Loistelamppuvalaisimen tilalle voidaan vaihtaa myös kiinteällä ledivalonlähteellä varustettu valaisin.
”Monille kiinteistöjen käyttäjille loistelamppujen poistuminen tulee yllätyksenä.
Isoissa tiloissa loistelamppujen vaihto ledivaloputkiin kannattaa aloittaa kutsumalla paikalle sähköasentaja, joka avaa tilakohtaisesti muutamia valaisimia ja tarkistaa niiden liitäntälaitetiedot.
– Asentajan on myös hyvä nähdä valaisimen rakenne ja arvioida mahdollisten muutostöiden tarve. Esimerkiksi teollisuuskiinteistöissä valaisimissa voi olla erilaisia liitäntälaitteita ja myös tähän on varauduttava ennen lamppujen vaihtoa, Ledvance oy:n tuoteasiantuntija Riku Varjela sanoo.
Ledivaloputkien vaihto
Sähköalan ammattilainen osaa myös arvioida loistelamppuvalaisimen kunnon. Vanhassa valaisimessa lampunpitimet voivat olla huonossa kunnossa tai tekniikka muuten niin vanhaa, että valaisin on syytä vaihtaa uuteen.
– ROHS-direktiivi tietää varmasti sähköurakoitsijoille lisätöitä. Rakennusteollisuuden ennusteiden mukaan korjaus ja saneeraus ovat kuluvana vuonna harvoja positiivisia nousijoita. Tässä kelkassa kannattaa ehdottomasti olla mukana, Airam Electric oy ab:n liiketoimintayksikön johtaa Ville Keinänen toteaa.
Kun loistelampun tilalle vaihdetaan ledivaloputki, sen pitää olla yhteensopiva valaisimen liitäntälaitteen kanssa.
– Jos valaisimessa on magneettinen kuristin, sen sytytin on ledivaloputken vaihdon yhteydessä korvattava ledisytyttimellä. Elektronisella liitäntälaitteella varustetussa valaisimessa loistelamppu tulee korvata oikeantyyppisellä ledivaloputkella ja tarkistaa liitäntälaitteen yhteensopivuus valmistajalta, Signify Finland oy:n ammattivalaistuksen valonlähteiden tuotepäällikkö Veera Hietala kertoo.
Vaihtoehtona on myös ohittaa liitäntälaitteet ja käyttää suoraan verkkovirralla toimivia ledivaloputkia. Se tietää muutoksia valaisimen johdotuksiin, joten työn saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Sama koskee kompensointikondensaattorien poistamista.
– Ledivaloputkiin vaihdettaessa kompensointikondensaattorit aiheuttavat ylikompensoinnin, joten ne on syytä poistaa varsinkin isommissa, yli kymmenen loistelampun ryhmissä, Riku Varjela sanoo.
Muutostöistä on tehtävä merkintä valaisimeen, mikä hoituu esimerkiksi ledivaloputkien mukana tulevalla valaisimeen liimattavalla tarralla.
Lyhyet takaisinmaksuajat
Loistelamppujen korvaaminen ledivaloputkilla tuo sähkölaskuun merkittäviä säästöjä. Ledivaloputket maksavat loistelamppuja enemmän, mutta niiden valotehokkuus on huomattavasti korkeampi. Ledeillä on myös pienemmät huoltokustannukset pidemmästä polttoiästä johtuen.
– Esimerkiksi 58 watin T8-loistelamput voi korvata saman valovirran antavilla 24 watin ledivaloputkilla. Tällöin energiansäästöt ovat lähes 60 prosenttia. Iso osa asennetusta loistelamppukannasta on T8-lamppuja, joita käytetään paljon esimerkiksi teollisuudessa, varastoissa ja parkkihalleissa, Ville Keinänen sanoo.
Ledi-investoinnin takaisinmaksuaikaan vaikuttaa energian hinta, valaisimen käyttötunnit ja ledin valotehokkuus. Syyskuussa 2021 voimaan tullut EU:n ekosuunnitteluasetus (single lighting regulation) palautti valonlähteiden energiamerkinnät A–G-asteikolle. Parhaimmassa A-luokassa valonlähteen valotehokkuuden tulee olla vähintään 210 luumenta wattia kohti. Markkinoilla on jo A-luokkaan kuuluvia ledivaloputkia.
– A-luokan ledivaloputkien polttoikä on 100 000 tuntia, eli huomattavasti tavallisia ledivaloputkia pidempi. Kun T8-loistelamput korvataan A-energialuokan ledivaloputkilla, investoinnin takaisinmaksuaika on vain kuukausien luokkaa polttotunneista riippuen, Veera Hietala huomauttaa.
Loistelampun korvaaminen ledivaloputkella muuttaa valaisimen valonjakoa. Loistelamppu säteilee valoa tasaisesti joka suuntaan ja valaisimen heijastin suuntaa osan valosta alaspäin. Ledivaloputkella taas valon avautumiskulma on pienempi, jolloin valaisimen heijastin jää osin hyödyntämättä, mikä muuttaa tilan valoisuusjakaumaa. Tämä tulee huomioida valaisin- ja tilakohtaisesti.
– Esimerkiksi avoimissa teollisuusvalaisimissa, jotka suuntaavat valoa pääosin suoraan alas, loistelamppuvalaisimen optiikka toimii yleensä hyvin myös ledivaloputkien kanssa. Toisin voi olla toimistotilassa. Vanhojen moduulivalaisimien lamppujen korvaaminen tai epäsuoran valaistuksen toteuttaminen vanhaan toimistovalaisimeen voi olla lediputkilla haastavaa. Tällöin saatetaan päätyä valaisinvaihtoon halutun valonjaon saavuttamiseksi, Ville Keinänen toteaa.
Ledituotteiden saatavuus
Kun hehkulamput aikanaan poistuivat markkinoilta, niitä hamstrattiin urakalla varastoihin. Onko sama nyt odotettavissa loistelamppujen kanssa?
– En usko siihen, vaan päinvastoin: mieluummin vaihdetaan energiatehokkaisiin ledeihin niin pian kuin suinkin. Energiansäästöt ja eurot ovat tähän hyvä kannustin ja korkeat energianhinnat varmasti vauhdittavat muutosta. Samalla lamppujen elohopeasta päästään nopeammin eroon, Keinänen sanoo.
Ledvancen Riku Varjelan mukaan T5-loistelamppujen myynti on ainakin toistaiseksi vilkasta.
– Ledivaloputkien myyntimäärät ovat kasvussa, mutta myös T5-loistelamppuja valmistetaan ja myydään edelleen paljon.
Entä onko ledivaloputkien saatavuudessa odotettavissa ongelmia, kun tieto loistelamppujen markkinoilta poistumisesta tavoittaa kaikki käyttäjät ja kiinteistöjen haltijat?
– Teemme kaikkemme niiden saatavuuden varmistamiseksi, mutta muuttuvat maailmantilanteet voivat aiheuttaa komponenttivajeita. Jos on ajoissa liikkeellä, on aina paremmat mahdollisuudet saada tuotteita, Varjela toteaa.
Marjukka Puolakka
Kirjoittaja on valaistukseen erikoistunut tekniikan tohtori.