
Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, marraskuu 2024.
Tuore syyskuun RT:n rakentamisen suhdanne-ennuste ei povaa nopeaa käännettä markkinaan ensi vuodelle. Toipuminen nähdään jopa poikkeuksellisen hitaana, kun asuntoaloitusten määrä kasvaa ensi vuonna 3 000 asunnolla ainoastaan 20 000:een. Korjausrakentamisessakin vietetään hiljaiseloa, vaikka tunnelin päässä pieni valonpilkahdus siintääkin.
Samaan aikaan valtiovalta peräänkuuluttaa vasta perustetussa Kasvuriihi-hankkeessaan ”rohkeita uusia toimia kasvun vauhdittamiseksi”. EU:ssa on jo pitkään luotu vihreän siirtymän raameja, ja odotukset energiatehokkuuden edistämiseksi kasvavat päivä päivältä rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n ja energiatehokkuusdirektiivi EED:n myötä. Nyt olisi oikea hetki panostaa isosti sähköistykseen ja kiinteistökantamme energiatehokkuuden parantamiseen.
”Nyt olisi oikea hetki panostaa isosti sähköistykseen.
Suomen sähköistysalan toimijat ovat maailmanluokkaa. Meillä on paikallista, pitkälle automatisoitua ja kilpailukykyistä, valmistusta ja maahantuontia sekä huippuluokan logistiikka-, suunnittelu- ja järjestelmäintegraatio-osaamista. Lisäksi on näyttöjä energiatehokkuushankkeista, joissa arvoverkon eri toimijat ovat yhteistyössä saaneet aikaiseksi hienoja onnistumisia, joissa on ollut hyvä takaisinmaksuaika. Me osaamme kyllä, mutta tässä hetkessä sopii kysyä, haluammeko tarpeeksi?
Investoinnit rakennuskantamme energiatehokkuuden parantamiseen ja korjaamiseen ovat rohkea teko kasvun vauhdittamiseksi. Sanoisin, että on jopa vastuullista ylläpitää ja kehittää keskeistä kansallisvarallisuuttamme määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti – ei pelkästään rakennusten itsensä vuoksi, vaan myös ajatellen sen tuomia positiivisia kerrannaisvaikutuksia hyvinvointiin ja työllisyyteen. Tarkoituksenmukaisia tuki-instrumentteja on syytä kehittää ja tehdä kaikki voitavamme rakentamisen vauhdittamiseksi. Jokainen menetetty kuukausi lisää korjausvelkaa, jota on vielä kalliimpaa kuroa kiinni tulevaisuudessa.
Kysymys on valinnoista ja siitä, mihin me kansakuntana uskomme. Energiamurroksen keskellä Suomi ei todellakaan ole ainoa maa, jossa edellä mainittuja asioita pohditaan vakavasti. Euroopan maissa käydään kiivasta keskustelua siitä, miten puhtaasta siirtymästä tehdään kunkin maan kilpailutekijä ja miten varmistetaan, että kullakin maalla on parhaat osaajat. Haluammeko Suomessa olla tämän kehityksen kärjessä? Haluatko sinä olla luomassa tätä menestystä? Minä haluan!
Marko Utriainen
Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.