Kauppalehden kokoamalla maakuntien menestyjälistalla on sähköurakointiyrityksiä, kuten Sähköliike Teho oy, Levin sähkö oy ja Sähkö-Tesla oy. Kukin yhtiöistä on yltänyt viiden viime vuoden aikana parhaimmillaan yli kahdeksan prosentin liiketulokseen, Levin sähkö jopa 11,3:een.
Kotkalainen Sähköliike Teho oy on perustettu vuonna 1919 ja se on Suomen vanhimpia sähköalan yrityksiä. Sen juuret ovat W. Gutzeitin Kotkan tehtaalla. Yhtiön omistaa nyt Keijo Hynnisen kehitysyhtiö.
”Kaakonkulmalle” eli Vaalimaalta Loviisaan ulottuvalle alueelle keskittänyt yritys nojaa toimitusjohtaja Jouni Kervisen mukaan kolmeen asiaan: asiakastyytyväisyyteen, laatutyöhön ja osaamistaan kerryttävään henkilöstöön.
– Olemme mielestäni luotettavan yrityksen maineessa, mutta hintakilpailu on kovaa, hän sanoo.
Yhtiössä on 16 työntekijää.
– Täällä on rajalliset markkinat. Teollisuus ja julkinen sektori edustavat reilua kahta kolmannesta myynnistä ja loppu on yksityisasiakkaita. Meillä on huolto- ja kunnossapitosopimuksia teollisuusasiakkaiden kanssa ja sitä osuutta pyrimme kasvattamaan, hän kertoo.
Yhtiö hakee kasvua myös esimerkiksi kiinteistöautomaatiosta, mutta aluelaajennukset ja jopa yritysostotkin ovat Kervisen mukaan mahdollisia. Urakkatarjouksiin yhtiö lähtee osaaminen edellä, mutta alalla on jopa pulaa hyvistä erikoisosaajista.
– Katsomme, onko meillä urakkaan sopiva kärkimies ja työryhmä tarjota. Olemme kasvattaneet erikoisosaamistamme. Esimerkiksi valokuitu-, turvajärjestelmä-, paloturvallisuus- ja sähkölatausasennusten osuudet kasvavat, Kervinen selvittää.
Mökkien saneeraukset kannattelevat Levin sähköä
Levin sähkö oy:n suurimpia asiakkaita ovat olleet matkailu- ja mökkirakentaminen ja esimerkiksi Kittilän ja Ivalon lentoasemien rakennus- ja laajennustyöt.
– Yksityisasiakkaiden osuus on 60 – 70 prosenttia töistä. Olemme urakoineet myös Kittilän kunnalle, toimitusjohtaja Erkki Vänni kertoo.
Yhtiö tutki myös Norjan isoja markkinoita, mutta totesi ne vaikeiksi.
– Norja suojaa markkinoitaan urakoiden poolimenettelyllä. Vaikea siellä on toimia, hän sanoo.
Korona ei ole syönyt yhtiön urakoita. Kun uutta on rakennettu vähemmän, yksityiset mökkien omistajat ovat saneeranneet mökkejään ja se on tiennyt töitä sähköurakoitsijoille. Tänä vuonna valmistui myös Kittilän lentoaseman laajennusurakka.
– Ensi vuodesta en tiedä. Alan sykli on lyhentynyt koko ajan. Asiakkailla on hankkeita, mutta monet matkailuhankkeet ovat siirtyneet, Vänni pohtii.
Hänen mukaansa monet lomamökkien rakentajat tuovat tutun sähköliikkeensä Etelä-Suomesta urakoimaan Lappiin ja se lisää kilpailua. Levin sähkö tekee kaikkia sähkötöitä ja esimerkiksi valokuituasennuksia ja turva- ja palojärjestelmien asennuksia. Yhtiössä on 14 työntekijää.
– Motivoinut henkilökunta on tärkeää eikä projektiseurantaa saa unohtaa, Vänni sanoo.
”Kilpailua on, mutta töitä on riittänyt”
Akaassa toimivan Sähkö-Tesla oy:n toisen pääomistajan Pertti Jyrämön mukaan yhtiöllä on ollut kevään jälkeen töitä niin paljon kuin on ehtinyt tehdä. Yhtiössä on puolenkymmentä työntekijää.
– Kilpailua alalla on, mutta mielestäni töitä on riittänyt kaikille, hän sanoo.
Sähkö-Tesla urakoi pääasiassa Pirkanmaalla, mutta Helmitalo oy:n talopakettien sähköistäminen vie asentajia eri puolille Suomea. Yhtiö käyttää aliurakoitsijoita ja tekee joissain urakoissa myös kumppanuustyötä toisten yritysten kanssa. Yhtiö on sähköistänyt jopa 9-kerroksisia kerrostaloja.
– Mutta sairaaloista ei ole tehty tarjouksia, Jyrämö naurahtaa.
Hän on huolestunut siitä, että verkkokaupoista ostettujen sähkötarvikkeiden myötä ammattitaidottomat ja jopa vaaralliset kotiasennukset ovat yleistymässä, kun taloihin hankintaan paljon erilaisia sähkölaitteita.
– Ihmeellisiä palovaarallisia maallikkovirityksiä näkee, hän huokaa.
Jyrämön mukaan on mahdollista, että yritys voisi kasvattaa liiketoimintaansa myös yritysostoin.
– Avoimin mielin katsellaan, hän sanoo.
Sähkö-Teslalla on alkuperäisen AAA-yritysreittauksen kehittäneen Bisnoden AAA-luokitus, minkä viestii yrityksen erinomaisesta kannattavuudesta, maksuvalmiudesta ja vakavaraisuudesta. Kolmeen A:han vaaditaan yli 15 prosentin sijoitetun pääoman tuotto ja yli 50 prosentin omavaraisuusaste ja hyvä maksuvalmius. Suomessa 3 – 4 prosenttia yrityksistä on parasta AAA-tasoa.
Esko Lukkari, teksti