ETIM-luokittelu helpottaa sähköteknisten tuotteiden vertailua

Kymdatan Kai Ristolan mukaan tulevaisuudessa CADSin suunnitelmiin voidaan lisätä esimerkiksi valaisimia pelkästään niiden teknisten ominaisuuksien perusteella.
Kymdatan Kai Ristolan mukaan tulevaisuudessa CADSin suunnitelmiin voidaan lisätä esimerkiksi valaisimia pelkästään niiden teknisten ominaisuuksien perusteella.

ETIM eli European Technical Information Model määrittelee sähkö- ja LVI-tuotteiden tarkat tekniset tiedot ja arvot kymmenien eri muuttujien tarkkuudella.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Kansainvälinen, pääasiassa eurooppalaisten sähkötukkuliittojen ja kansallisten ETIM-järjestöjen edustajista koostuva, ETIM International -järjestö on kehittänyt sähkö- ja LVI-tuotteiden teknistä määrittelyjärjestelmää aktiivisesti reilun 10 vuoden ajan.

ETIM-luokittelussa tuotteille annetaan kaikki niiden olennaiset tekniset tiedot. Se mahdollistaa eri valmistajien tuotteiden vertailun pelkästään niiden teknisten ominaisuuksien perusteella. Tarkasti määritelty tuotetietorakenne mahdollistaa myös tuotetietojen välittämisen eri sovellusten ja ohjelmien välillä.

ETIM-tiedot täydentävät sähkönumeroita

Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Tarja Hailikarin mukaan STK on koonnut ETIM-tietoja Sähkönumerot.fi-palveluun reilun kolmen vuoden ajan.

– ETIM-tietojen avulla Sähkönumerot.fi-palvelussa ja muutamien tukkujen verkkokaupoissa tuotteita pääsee hakemaan tuotteiden teknisten ominaisuuksien perusteella.

Tulevaisuudessa ETIMin mukaisten teknisten ominaisuuksien uskotaan tuovan runsaasti lisää informaatiota myös tietomalleihin ja helpottavan samalla tarjouspyyntöjen tekemistä ja eri valmistajien tuotteiden vertailua.

– Tämä on alalle suuri mahdollisuus, tuotteiden valintakriteerien avoimuus palvelee koko alan kehitystä. Toki joku valmistaja saattaa pelätä kilpailun kiristymistä, mutta samaan aikaan joku toinen voi kokea saavansa tuotteensa entistä helpommin markkinoille, Hailikari sanoo.

Mutta eikö tässä ole riskinä, että hinta tulee muodostumaan tuotteiden ainoaksi valintakriteeriksi?

– Hintojen vertailu on urakoitsijoilla käytössä olevissa tietojärjestelmissä ollut helppoa jo vuosikymmeniä. ETIM-tietojen myötä tuotteiden vertailu voidaan aiempaa paremmin tehdä hinnan ohella tuotteiden teknisten ominaisuuksien perusteella. Omenoita osataan verrata toisiin omenoihin eikä vahingossa verrata omenaa appelsiiniin. Tämä on kaikkia palveleva asia, Hailikari sanoo.

Hailikari ei usko, että tukut ottaisivat valikoimiinsa nykyistä enempää rinnakkaisia tuotteita kilpailemaan pelkällä hinnalla, tai että urakoitsijat alkaisivat ostamaan tuotteita nykyistä enemmän tukkujen ohi suoraan ulkomaisilta valmistajilta.

Tukkukaupan ja luotettujen toimittajien puolesta puhuu myös vanha kunnon STUL-takuu. Jos valmistaja myöntää tuotteelle STUL-takuun, urakoitsija uskaltaa hankkia itselleen tuntemattomammankin merkkisiä tuotteita tutulta jälleenmyyjältä.

CADS osaa lisätä ETIM-tiedot kuviin

Sähkönumerot.fi-palveluun kehitetty rajapinta mahdollistaa tuotetietojen – ETIM-tiedot mukaan lukien – tuomisen koneellisessa muodossa lähes mihin tahansa järjestelmään. Kymdata oy on kehittänyt ETIM-tietojen hyödyntämistä yhtiön CADS Electric Pro -suunnitteluohjelmistossa jo usean vuoden ajan.

Kymdatan kehityspäällikkö Kai Ristolan mukaan CADSin uusin versio osaa hakea suunnitelmiin tuotteiden ETIM-tiedot lisätiedoiksi, jos ne löytyvät Sähkönumerot.fi-palvelusta.

– Lisäksi CADSillä tehtyihin suunnitelmiin voidaan määritellä laitteille suunnittelijan valitsemat tekniset kriteerit, esimerkiksi IP-luokka, lampputyyppi, teho, jne. Tällöin ne ovat valmistajasta riippumattomia teknisiä vaatimuksia sisältäviä esimerkkilaitteita, joiden tarkat tuotetiedot voidaan täydentää suunnitteluprosessin myöhäisemmässä vaiheessa, Ristola kertoo.

Laitteille liitettyjä ETIM-tietoja voidaan jo nyt hyödyntää lopullisen tuotetiedon valinnassa. Seuraava kehitysvaihe on saada Sähkönumerot.fi-palvelu tarjoamaan CAD-ohjelmistolle valitut tekniset kriteerit täyttävät tuotteet valittaviksi suoraan suunnitelmiin.

– Me emme vielä tiedä, pitäisikö CADSin suunnitelmiin tuoda jatkossa kaupallisia nimikkeitä ETIM-tietojen perusteella vai ajetaanko ohjelmaan syötetyt ETIM-arvot tarjouslaskentaohjelmiin, joissa tuotteiden valinnat tehdään. Tällä hetkellä suunnitelmiin poimitaan usein esimerkinomaisia tuotteita jollakin tietyllä sähkönumerolla, mutta ajatuksena on, että nämä esimerkit voitaisiin korvata millä tahansa geneerisellä, ETIM-arvojen mukaisella tuotteella, Ristola kertoo.

Sitten, kun sähkösuunnitelmien teknisiin määritelmiin perustuvat geneeriset valaisinluettelot ja muut tuotetietopaketit saadaan siirrettyä suoraan tarjouslaskentaohjelmiin, se tulee tehostamaan huomattavasti urakkahankintaa ja parantamaan tarjouslaskennan vertailukelpoisuutta.

Tulevaisuudessa ETIM-tietoja voidaan hyödyntää myös rakennusten ylläpitovaiheessa. Mikäli esimerkiksi jokin vaihtoikään tuleva laite on poistunut markkinoilta, vastaava tuote voidaan etsiä tilalle pelkästään sen teknisten ominaisuuksien perusteella.

ETIM-luokittelu

ETIM (European Technical Information Model) määrittelee yksityiskohtaisesti, miten sähkö-, LVI- ja rakennustuotteiden tekniset tiedot ilmoitetaan. ETIM jakaa tuotteet lähes 5 000 tuoteluokkaan, kuten esimerkiksi ”energiakaapeli < 1 kV, kiinteä asennus” ja ”alasvalo/kohdevalaisin/valonheitin”.

Kaikille luokille on määritelty tarkasti, mitä teknisiä ominaisuuksia ja suoritusarvoja niistä tulee kertoa. Esimerkiksi edellä mainituille energiakaapeleille annetaan ETIM-arvot esimerkiksi johtimen ja eristävien materiaalien, johdinluokan, palo-ominaisuuksien, sallitun taivutussäteen ja kaapelin värin perusteella sekä alun perin pohjoisamerikkalaisen AWG-standardin (American Wire Gage) mukaan. AWG-standardissa määritellään esimerkiksi kaapelin halkaisija, sähkönjohtokyky ja tehonkesto.

Mitä monimutkaisempi laite tai tuote on, sitä enemmän määriteltäviä ominaisuuksia tarvitaan. Esimerkiksi kattovalaisimet määritellään asennustavan (esim. pinta-, ripustus- tai uppoasennus), valonlähteen ja lampunpitimen, valmistusmateriaalien, värin, himmennysominaisuuksien, liitäntälaitteen tyypin, valonjaon ja avauskulman, energialuokan, eliniän, IP- ja IK-luokan, valovoiman, valon värin ja värintoistoindeksin, mittojen ja painon, jne. perusteella. Lisäksi teknisiä ominaisuuksia täsmennetään monilla kyllä-/ei-valinnoilla, kuten sisältääkö valaisin sisäänrakennetun ohjauslaitteen tai liiketunnistimen.

ETIM-arvot esitetään 8-merkkisillä koodeilla, jotka generoidaan ETIM Internationalin sivuilla olevalla CMT-työkalulla (Classification Management Tool). Sivulla Prod.etim-international.com voi tutustua luokitteluihin myös suomeksi. Suomenkieliset sivut löytyvät sivun kielivalikon alta.

Mikko Arvinen, teksti ja kuva

Maksuton Admicom-webinaari: Määrälaskenta nyt ja tulevaisuudessa