Energiatehokkuutta ja aurinkovoimaa

Sähkömaailma Extran päätoimittaja Esa Tiainen
Esa Tiainen.

Sähkömaailma Extran 3/2024 pääkirjoitus.

EU hyväksyi tänä keväänä uuden rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD). Direktiivi tulee saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja kansallisen lainsäädännön valmistelu on tältä osin jo käynnistynyt. Tavoitteena on saada velvoitteet voimaan kesään 2026 mennessä.

Direktiivin keskeisimpiä sisältöjä sähköalan kannalta on merkittä velvoite aurinkosähköjärjestelmien lisäämiseen. Myös kiinteistöjen sähköajoneuvojen latausinfraa koskevat vaatimukset kiristyvät ja vaatimuksia automaation hyödyntämisestä kiinteistöjen energiatehokkuuden ohjaamisessa lisätään.

Ohessa pari otetta direktiivistä: ”Vuoden 2027 alusta alkaen kaikki julkiset, muut kuin asuinrakennukset, joiden hyödynnettävä kattopinta-ala on vähintään 250 m2, tulee varustaa aurinkosähkölaitteistolla, mikäli se on teknisesti ja taloudellisista syistä toteutettavissa” sekä ”vuoden 2030 alusta alkaen kaikkiin uusiin asuinrakennuksiin tulee rakentaa aurinkosähköjärjestelmä”.

Vuoden 2030 alusta alkaen kaikkiin uusiin asuinrakennuksiin tulee rakentaa aurinkosähköjärjestelmä.

Direktiivi antaa kansalliselle soveltamiselle tilaa ja seuraavan vajaan kahden vuoden aikana selviää, kuinka vaatimuksia Suomessa sovelletaan. Joka tapauksessa tämä tuo sähköalalle lisää tekemistä, vaikka moni asia toteutuisikin ilman lainsäädännön velvoitteita.

Direktiivissä mainittujen aurinkosähköjärjestelmien rakentaminen on ollut kovassa kasvussa ilman edellä mainittuja vaatimuksia. Tällä hetkellä Suomessa on käynnistymässä suuritehoisten (yli 1 MW) aurinkosähköjärjestelmien laajamittainen rakentaminen.

Suunnittelussa ja osittain jo toteutuksessa on yli sata teollisuuskokoluokan laitteistoa, joista suurimpien tehon ovat useita satoja megawatteja. Toteutuessaan nämä kasvattavat yhdessä tuulivoiman tuotannon lisääntymisen kanssa uusiutuvan sähköntuotannon osuuden lähivuosina jopa suuremmaksi kuin perinteisen sähköntuotannon, ydinvoiman ja vesivoiman osuuden. Toki on muistettava, että rakennettua 1 MW aurinkosähkötehoa kohti saadaan vuodessa enintään 1000 MWh energiaa, kun tuulivoimalla vastaava suhde on kolminkertainen ja ydinvoimalla lähes kymmenkertainen aurinkosähkölaitteistoon verrattuna.

Iso kysymys on kuitenkin se, millä vauhdilla joustavaa kulutusta rakennettaan, jotta suunnitelmat uusiutuvan energiantuotannon voimakkaasta kasvusta toteutuvat.

Esa Tiainen

Sähkömaailma Extran päätoimittaja ja Sähköinfo oy:n tekninen johtaja.

Sähköurakoitsijapäivät 2024