Energiamurros: Suuri sähköistymisen aikakausi on alkanut

Marraskuun Sähkömaailma Extra syventyy energiamurroksen mahdollisuuksiin. Kuvassa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun vanhempi asiantuntija Janne Seppänen. Kuva Päivi Tuovinen.
Marraskuun Sähkömaailma Extra syventyy energiamurroksen mahdollisuuksiin. Kuvassa Fingridin strategisen verkkosuunnittelun vanhempi asiantuntija Janne Seppänen. Kuva Päivi Tuovinen.

Energiamurros, vihreä siirtymä tai energiakäänne – mitä tahansa termiä käytetäänkin – kuvaa siirtymäkautta, joka johdattaa energiajärjestelmän ja talouden muutoksiin. Fossiilisista polttoaineista siirrytään uusiutuviin.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Energiamurros tarkoittaa esimerkiksi energian kysyntäjoustoa ja varastoinnin sekä lämmitys- ja liikenneratkaisujen merkityksen kasvua. Teollisuus, liikenne ja lämmitys kytkeytyvät sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen kautta yhä tiiviimmin toisiinsa.

Myös kiinteistöt integroituvat osaksi energiaverkkoja ja jopa yksittäisistä kuluttajista tulee energian varastoijia ja tuottajia. Ylipäätään koko energiajärjestelmästä tulee nykyistä tehokkaampi.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi sähkönkulutuksemme nousevan puolella nykyisestä vuosikymmenen loppuun mennessä. Kasvua aiheuttavat ennen kaikkea teollisuuden ja liikenteen sähköistyminen, datakeskusten rakentaminen ja vetytuotannon yleistyminen. Fingridin strategisen verkkosuunnittelun vanhemman asiantuntijan Janne Seppäsen mukaan vielä hurjempaa kehitystä yhtiö ennustaa sähköntuotantoon.

– Kesäkuuhun 2023 mennessä meille oli tullut uusia sähköntuotannon liityntäkyselyitä 280 gigawatin verran. Tästä runsaat puolet koski maatuulivoimaa, vajaa neljäsosa aurinkovoimaa ja loput merituulivoimaa, Seppänen kertoo.

Hetkittäin sähköntuotanto ampaisee huippulukemiin, jolloin sähkön hinta voi vajota negatiiviseksi. Kun sähköstä on pulaa, sen hinta ampaisee ylös. Vaihtelua varten – ja vaikkapa ydinvoimaloidemme käyttöhäiriöiden ajaksi – tarvitaan monenlaista säätövoimaa, joustavuutta lisääviä teknisiä ratkaisuja ja sähkömarkkinoiden uudenlaista toimintaa.

Uutta häiriötilanteisiin reagoivaa säätövoimaa saadaan aikanaan akuista ja erilaisista energiavarastoista. Esimerkiksi Elisa aikoo lisätä tukiasemiensa akkujen määrää ja yhdistää ne virtuaaliseksi voimalaitokseksi, Kemijoki puolestaan kaavailee pumppuvoimaloita vesivoimaloidensa yhteyteen. Myös vedyn varastointi yleistyy, kun sen käyttö teollisuudessa lisääntyy.

Energiamurros haastaa energiayhtiöt

Energiamurros näkyy myös sähkön markkinamallissa ja sähkönkäytön yhä nopeatempoisempana joustavuutena. Useimmille suomalaisille energiayhtiöille energiamurros merkitsee mahdollisuutta kehittyä, joillekin hyvin haastavaa mullistusta.

– Perusinvestointien ja jakeluverkon jatkuvan huolenpidon lisäksi pitää paneutua edelleen energiatehokkuuksien etsintään, yhteistyöhön nykyisten ja uusien kumppaneiden kanssa sekä sektori-integraation syventämiseen, arvioi Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto.

Mitä enemmän esimerkiksi kiinteistöjen omistajat voivat hyödyntää vaikkapa akustoihin kerättävää sähköä, sitä paremmin he pystyvät hyödyntämään sähkön hintavaihteluita. Samalla syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia varastointiratkaisuja ja joustopotentiaalin kokoamista tarjoaville.

Lehdon mukaan jatkossa parhaiten pärjäävät sellaiset energiayhtiöt, jotka osaavat rakentaa kumppanuuksia, kuunnella asiakkaitaan ja paketoida energiaratkaisut sekä helposti käytettäväksi että hallittavaksi kokonaisuudeksi.

Jousto edellyttää ennakointi- ja ohjauskykyä

Jouston täysimittainen hyödyntäminen edellyttää vielä lisää reaaliaikaisen markkina- ja kulutusdatan saatavuutta, ennakointi- ja ohjauskykyä sekä teknologian ja prosessien kehitystä ja yhteensovittamista. Data-analytiikkapalveluita energiayhtiöille ja teollisuudelle tarjoavan Ensense oy:n teknologiavastaava Joel Turunen sanoo, että energia-alan toimijoilla on nyt toiminnan aika. Iso pyörä pyörii jo.

– Jos ei itse tee, joku muu varmasti rupeaa tekemään uudenlaista yhteistyötä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa – ja korjaa tämän työn hedelmät.

Energiajärjestelmästä kertyy tietoa joka päivä roppakaupalla. Mutta miten tästä tiedosta saataisiin irti mahdollisimman paljon? Vastaus kiteytyy tekoälyyn ja sen hyödyntämiseen tiedon tunnistamiseksi ja jalostamiseksi.

– Energiamurroksessa kyse on lukuisten pienten virtojen optimoinnista monien muuttujien toimintaympäristössä. Kun datasta nähdään nykytila, sen pohjalta ja tekoälyn avulla pystytään mallintamaan optimaalisia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin, Turunen sanoo.

Vesa Ville Mattila, teksti

Kirjoittaja on energia-alaan erikoistunut vapaa toimittaja. Juttu on tiivistelmä Sähkömaailma Extran numerossa 4/2023 julkaistusta pidemmästä artikkelista. Koko artikkeli on lehden tilaajien luettavissa Sähköinfon sähköisellä verkkojulkaisualustalla.

Sähkömaailma Extran pääkirjoitus: Sähkömarkkinoiden myllerrys jatkuu

Maksuton Admicom-webinaari: Määrälaskenta nyt ja tulevaisuudessa