Kolmannesta opiskeluvuodesta ja oikeastaan koko tutkinnosta on nyt puolet käyty. Täytyy kyllä myöntää, että aika on mennyt kuin siivillä. Syksyllä sain käytyä neljä kurssia sekä tentin myös yhden kurssin. Tämän lukukauden painopiste oli siis selvästi enemmän killan vapaaehtoishommissa ja tapahtumissa kuin opiskelussa. Toisaalta kolmantena vuotena ei pysty olemaankaan saman verran kursseja kuin kahtena aikaisempana, sillä 3. vuotena on myös kandityön kirjoittaminen.
Ensi keväänä käyn siis loput kandivaiheeni kursseista eli yhteensä kolme kurssia sekä kandityön. Paljoa kursseja ei siis ole enää jäljellä, huh! Kursseista puheen ollen, löysin viimein itselleni sopivan sivuaineen. Olen käynyt jo kaksi kurssia sitä tässä syksyllä ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Kyseessä on siis Aaltonaut -sivuaine ja ei, siihen ei sisälly astronautit tai avaruus. Nimi on siis hieman hämäävä (ainakin itselleni oli), mutta siinä keskitytään tuotekehitykseen ja tuotteen elinkaareen sekä sen ekologisuuteen ja kestävyyteen.
Olen päässyt muun muassa hajoittamaan sähköhammasharjan ja lautapelin pieniin osiin sekä erittelemään niistä eri materiaalit. Kursseilla on myös pitänyt laskea tiettyä ohjelmaa käyttäen esimerkiksi tuotteen valmistuksessa tulevia päästöjä ja materiaalikustannuksia. Näiden pohjalta on sitten kehitetty uusia ratkaisuja, joilla näitä edellä mainittuja lukuja on saatu minimoitua.
Kiinnostavien kurssien lisäksi on ollut myös kiinnostavia tapahtumia. Monia keväisin pidettäviä tapahtumia siirrettiin syksylle, jonka takia syksyllä riitti menoa ja meininkiä. Oli kyllä ihanaa, kun pääsi pitkästä aikaa kunnon tapahtumiin. Marraskuu oli kyllä ehkä jopa liiankin täynnä, sillä kuukauteen sijoittui neljä monen päivän mittaista tapahtumaa.
Mainittakoon ainakin Kotimaan Pitkä -reissun, joka nimensä mukaisesti kestää kauan eli yhteensä 5 päivää. Pituus onneksi vaihtelee vuosittain ja tämä taisikin olla pisimmästä päästä. Reissussa siis kierretään bussilla ympäri Suomea ja käydään eri yrityksissä vierailemassa. Tänä vuonna käytiin Sodankylässä asti, jossa Ilmatieteen laitos esitteli geofysiikan observatoriota. Lisäksi vierailimme Kemijoen vesivoimalalla ja Oulussa Nokialla. Pääsimme myös sitsaamaan Oulun sähköteekkareiden kanssa.
Tähän loppuun vielä pieni mainostus. Sähköinfo tarvitsisi uusia sähkö- tai energia-alan opiskelijoita jatkamaan minun hommiani täällä, joten jos kiinnostaa Sähkömaailma.fi-sivujen päivittäminen ja juttujen kirjoittaminen TEKin tuntipalkalla, niin ota yhteyttä mikko.arvinen@sahkoinfo.fi. Lisätietoja voit kysyä myös minulta salla.p.lyytikainen@aalto.fi.
Salla