
Standardien tulkki -palstalla Sähköinfo oy:n tekninen johtaja Esa Tiainen selkeyttää ammattilaisille sähköalan määräyksiä.
Kuuntele artikkeli
Aurinkosähkön hätäpysäytyksen toimenpiteet
Kysymys: Standardi SFS-EN 62446-1 vaatii kohdassa 4.8 dokumentoimaan ja kohdassa 5.2.10 merkitsemään asennuskohteessa hätätilanteen/pysäytyksen toimenpiteet.
Mikä on riittävä merkintä/esitystapa?
Vastaus: Yksinkertaisissa ”kategorian 1” laitteistoissa AC-kytkin, johon verkkoyhtiöllä on esteetön pääsy, merkintöineen ja dokumentointeineen riittää, koska sellaisiin ei lähtökohtaisesti vaadita tai kannata rakentaa DC-puolelle muita monimutkaisia ratkaisuja.
Monimutkaisemmissa ”kategorian 2” laitteistoissa voi käyttää esimerkiksi Motivan ”Aurinkosähkön paloturvallisuus” -hankkeen kaltaista tietokorttia sekä huolehtia kytkinten merkinnöistä tarvittaviin paikkoihin.
Aurinkosähkö: invertterin alapuolisen palamattoman materiaalin minimimitta
Kysymys: SFS 6000 (2022) -standardin kohdan 712.420.101 mukaan vaihtosuuntaajien ja tasasähköerotuskytkimien taustalla ja alla on oltava palamatonta materiaalia, esimerkiksi sementtikuitulevyä, ellei asennusalusta itsessään ole palamaton. Onko tälle palamattomalle materiaalille annettu minimimittaa?
Vastaus: Standardeissa ei ole annettu minimimittaa palamattomalle materiaalille.
Tapauskohtaisesti on arvioitava, mihin asti mahdollisessa palotilanteessa syntyvät kipinät ja esimerkiksi tippuva palava muovi voisivat ulottua. Mahdollisia valmistajan asennusohjeita on noudatettava.
Aurinkosähkö: mikroinvertterin alapuolinen palamaton materiaali
Kysymys: Kun mikroinvertterein toteutettu paneelisto asennetaan puuseinälle ja mikroinvertterit kiinnitetään paneeliston seinätelineisiin, jää asennuksen ja seinän väliin 2–5 cm ilmarako.
Pitääkö mikroinverttereiden kohdalla olla palosuojalevy, vai tekeekö ilmarako tilanteesta tarpeeksi turvallisen?
Vastaus: SFS 6000 (2022) -standardin kohdan 712.420.101 mukaan vaihtosuuntaajien ja tasasähköerotuskytkimien taustalla ja alla on oltava palamatonta materiaalia, esimerkiksi sementtikuitulevyä, ellei asennusalusta itsessään ole palamaton. Tämä vaatimus koskee myös mikroinverttereitä.
Palokatkot
Kysymys: Nykyisissä hankkeissa palotekninen suunnittelija laatii paloteknisen suunnitelman, jossa mainitaan, että kohteeseen laaditaan erillinen palokatkosuunnitelma.
Tämä suunnitelma ja toteutuksen valvonta tehdään julkaisun RIL 270-2018 mukaisesti.
Olen havainnut käytännössä, että urakoitsijat eivät ole tiedostaneet palokatkojen asennukseen liittyviä vaatimuksia koskien läpivientiaukkojen mitoituksia ja läpimenevien asennusten tuentoja.
Standardin SFS-6000-6:2022 liitteen 6D kohdassa D.6.4.2.3 on maininta palokatkojen tarkastuksesta. Mielestäni tämä kohta ohitetaan säännönmukaisesti vedoten siihen, että palokatkourakoitsijan kiinnittämä tarra riittää.
Pyydän ottamaan kantaa yllä mainitun kohdan D.6.4.2.3 tulkintaan sekä korostamaan palokatkosuunnitelman ja toteutuksen valvonnan tärkeyttä.
Vastaus: Kuten kysymyksessä mainitaan, standardin SFS 6000 (2022) liitteen 6D kohdassa D.6.4.2.3 annetaan ohjeita palosuojuksien käytöstä, palon leviämisen estosta ja lämpövaikutuksilta suojaamisesta.
Kyseisessä kohdassa viitataan mm. standardin SFS 6000 kohtaan 527.2, jonka mukaan kohdassa, jossa johtojärjestelmä viedään rakennuksen osan, kuten lattian, seinän, vesikaton, välikaton, väliseinän tai ontelon seinämän läpi, on läpivienti tiivistettävä siten, etteivät läpiviennit olennaisesti heikennä rakennusosan osastoivuutta.
Edelleen kohdan D.6.4.2.3 mukaan paloläpivientien tiivistykset pitää tarkastaa, jotta varmistetaan asennuksen vastaavan tyyppihyväksynnän ja standardin mukaisia asennusohjeita.
Tarkastuksen yhteydessä on katsottava, että palokatkosuunnitelmaa ja valmistajan asennusohjeita on noudatettu.
Palokatkojen tarkastaminen on oleellinen osa sähköurakoitsijan tekemää käyttöönottotarkastusta.
Turvakytkin koneiden syötössä
Kysymys: Onko turvakytkin pakollinen, kun sähköverkkoon liitetään sähkökäyttöisiä koneita, kuten esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai huippuimuri?
Vastaus: Standardin SFS 6000 (2022) kohdan 464 mukaan poiskytkennän suorittamiseen on oltava tarvittavat laitteet, jos mekaanisen huollon aikana on olemassa fyysisen vamman riski.
Kytkinlaitetta, jota käytetään mekaanisen huollon takia, kutsutaan yleensä turvakytkimeksi.
Myös Valtioneuvoston asetuksen koneiden turvallisuudesta (400/2008) liitteen 1 kohdan Olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset kohdan 1.6.3 mukaan koneessa on oltava laitteet, joilla se voidaan erottaa kaikista energialähteistä. Ne on voitava lukita, jos energialähteen uudelleen kytkeminen voi aiheuttaa vaaran henkilöille.
Standardin SFS-EN 60204-1 Koneturvallisuus. Koneiden sähkölaitteisto mukaan syötönerotuskytkimellä on voitava tarvittaessa erottaa koneen sähkölaitteisto syöttöverkosta.
Edelleen Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002:n kohdan 6.2.3 mukaan kaikki sähkölaitteiston erottamiseen jännitteettömänä työskentelyä varten käytetyt kytkinlaitteet pitää varmistaa uudelleenkytkennän estämiseksi mieluimmin lukitsemalla käyttömekanismi.
Sähkötyöturvallisuusvaatimuksen täyttää esim. keskuksessa sijaitsevan johdonsuojakatkaisijan lukitseminen ja varustaminen kytkemisen kieltävällä kilvellä.
Kaikki korjaus- ja huoltotyö ei kuitenkaan ole sähkötyötä (esim. laitteen mekaaninen puhdistus), eivätkä kaikki huoltoa ja korjausta tekevät henkilöt ole sähköalan ammattilaisia.
Muiden kuin sähköalan ammattilaisten tekemän huolto- ja korjaustyön turvallisuuden vuoksi vaaditaan käytännössä erillisen turvakytkimen asentamista sähköverkkoon liitettävien koneiden syöttöön, ettei paikalle tarvitse kutsua sähköalan ammattilaista, jolla on pääsy konetta syöttävälle keskukselle. Pistokytkimellä liitettyjen koneiden syötön yhteydessä sitä ei kuitenkaan välttämättä tarvita.
Huomioidaanko potentiaalintasausjohtimen mitoituksessa liittymän liittymiskaapelin poikkipinta?
Kysymys: Standardin SFS 6000 (2022) kohdan 544.1.1 mukaan päämaadoituskiskoon liitettävien potentiaalintasausjohtimien on oltava poikkipinnaltaan vähintään puolet asennuksen suurimmasta suojamaadoitusjohtimesta ja vähintään
- 6 mm2 kuparia
- 16 mm2 alumiinia
- 50 mm2 terästä.
Pääpotentiaalintasausjohtimien poikkipinnan ei tarvitse olla suurempi kuin 25 mm2 kuparia tai vastaava poikkipinta muuta materiaalia.
Huomioidaanko mitoituksessa myös liittymän liittymiskaapelin suojajohtimen tai PEN-johtimen poikkipinta?
Vastaus: Kyseinen mitoitussääntö koskee liittymän ”sisäpuolista” asennusta. Liittymiskaapelin suojajohdinta tai PEN-johdinta ei huomioida potentiaalintasausjohtimen mitoituksessa.
Koonnut: Esa Tiainen
Juttu on ilmestynyt Sähkömaailma Extran numerossa 1/2025.