Sähkötieto ry:n julkaisema ST-käsikirja 40, ”Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus”, on päivitetty. Kirjassa huomioidaan myös Motivan uuden Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuusoppaan asiat.
ST-oppaan uudistustyöstä vastanneen Sähköinfo oy:n teknisen asiantuntijan Matti Orrbergin mukaan kirjan uuteen painokseen on lisätty runsaasti esimerkkejä asennusten teknisistä tulkintakysymyksistä ja erityisesti taloyhtiöille suunnattu osio aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa ja mitoituksessa huomioitavista asioista.
Myös aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuuteen kiinnitetään käsikirjassa entistä enemmän huomiota Motivan Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuusoppaan laadintatyöryhmän ohjeiden mukaisesti. Oppaan laadintaan osallistuneen Sähköinfon teknisen asiantuntijan Timo Ylisen mukaan aurinkosähköjärjestelmistä ei syty tulipaloja sen herkemmin kuin muistakaan sähkölaitteista, mutta järjestelmien yleistyessä paloriski on otettava huomioon.
– Sammutukseen käytettävä vesi ja sähkö eivät sovi yhteen, Ylinen sanoo.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtavan palotarkastajan Nina Piela-Tallbergin mukaan pelastuslaitokset toivovat, että kiinteistöissä olevista aurinkosähköjärjestelmistä lähetettäisiin heille tiedot Motivan hankkeessa tätä varten laaditulla tietokortilla, josta käy ilmi tiivistetty kuvaus järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Nykyään palomiehet eivät todennäköisesti tiedä hälytyskohteeseen mennessään, onko rakennuksen katolla aurinkopaneeleita.
– Tiedot voi lähettää oman alueen pelastuslaitokselle. Lisäksi tietokortit olisi hyvä sijoittaa kiinteistöissä näkyvästi merkittyyn paikkaan, josta ne löytyvät tarvittaessa nopeasti. Suurissa kiinteistöissä kortit voi sijoittaa esimerkiksi paloilmoitinkeskuksen läheisyyteen, Piela-Tallberg sanoo.
Päivitetty ST-käsikirja on julkaistu Sähköinfon sähköisellä julkaisualustalla. Kirjan painettu versio on myynnissä Sähköinfon verkkokaupassa. Aurinkosähkön turvallisuusopas on julkaistu Motivan sivuilla.
Mikko Arvinen, teksti ja kuva