Talotekniset työt toteutetaan kolmen toimijan allianssina. Hankkeessa työskentelee parhaimmillaan 300 sähköasentajaa.
Laakson yhteissairaala on Suomen suurimpia sairaalatyömaita. Allianssimallilla toteutettava hanke koostuu kuudesta osaprojektista, joista kolmas, uusi päärakennus, on nyt edennyt toteutusvaiheeseen.
Talotekniikan toimittajat on jo valittu, mutta suurin määrä sähköasentajia työskentelee projektissa arviolta vasta vuoden 2025 loppupuolella ja vuoden 2026 alkupuolella.
Kolme talotekniikkatoimittajaa
Yhteissairaalan talotekniikan alaurakka-allianssissa ovat mukana Amplit oy, Consti-talotekniikka oy ja Quattroservices oy. Kukin toimija vastaa noin kolmasosasta hankkeen taloteknisestä toteutuksesta. Talotekniikan suunnittelusta vastaa Granlund oy.
Yli miljardin euron hanke käsittää kaksi uudisrakennusta ja kaksi peruskorjattavaa sairaalarakennusta Laakson alueelle. Lisäksi Mäntsälän Ohkolaan valmistuu uusi sairaala.
Uuden päärakennuksen elementtirungon maanpäällisten osien asennus on käynnistynyt maaliskuussa. Keskelle kaupunkia nousevan, noin 95 000 neliömetrin suuruisen, päärakennuksen toteutuksessa riittää huomioitavaa.
– Tällä hetkellä työtä tehdään kolmessa kerroksessa. Maanalaisen huoltotunnelin räjäytystöiden, maan päällä tapahtuvan avolouhinnan ja rungon asennustöiden yhteensovittaminen on vaativaa. Räjäytysten aikaan ei voi esimerkiksi valaa betonia, hankkeen talotekniikkapäällikkö Esa Kopra SRV:stä sanoo.
Erityishuomiota vaativat myös tiedotus lähialueen asukkaille työmaan häiriötä aiheuttavista töistä, peruskorjattavien tuberkuloosisairaalojen suojeluvaatimukset ja Keskuspuiston luonnon säilyttäminen maanalaisen ajotunnelin suuaukkoa rakennettaessa.
Tahtimalli on palapeliä
Päärakennus toteutetaan tahtituotantomallilla, joka tähtää keskeytyksettömään tuotantoon. Työt suunnitellaan ja aikataulutetaan tarkasti.
Seuraavana päivänä tarvittavat tarvikkeet tuodaan työmaalle edellisen illan ja yön aikana. Koska seuraava työvaihe alkaa heti edellisen päätyttyä, suunnitelman noudattaminen on kriittistä.
– Logistiikka on tämän hankkeen akilleenkantapää. Lähes jokainen minuutti jokin auto ajaa jostain portista sisään, Kopra sanoo.
Päärakennuksen talotekniikkatyöt toteutetaan pääosin yhden päivän tahdilla. Yhteen tahtialueeseen sisältyy keskimäärin kolme potilashuonetta sekä pätkä käytävää. Samansisältöisiä tahtialueita voi olla käynnissä 14 – 15 yhtä aikaa.
Hankkeessa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon esivalmisteita. Jos tahtialueen päivittäisestä tekemisestä jää aikaa suunniteltujen töiden jälkeen, se käytetään seuraavan päivän valmisteluun.
Yhteissairaalahankkeen on määrä valmistua vuonna 2030.
Talotekniikkaa lukuina
- 12 kpl 10 kV muuntajia
- 4 kpl varavoimakoneita
- 10 kpl yli 100 kVA UPS-laitteita
- 800 kWp aurinkopaneelien tavoiteteho
- 120 kpl sähköautojen latauspaikkoja
- Yli 30 000 valaisinta
- Tuhansia kilometrejä kaapelia
Taija Merisalo, teksti