Uusi geoidimalli tekee satelliittipaikannuksesta 30 prosenttia tarkempaa

Geoidi on maapalloa kuvaava muoto, johon valtameren pinta asettuu lepotilassa. Kuva: Maanmittauslaitos.
Geoidi on maapalloa kuvaava muoto, johon valtameren pinta asettuu lepotilassa. Kuva: Maanmittauslaitos.

Maanmittauslaitoksen julkaisemasta uudesta geoidimallista hyötyvät kaikki satelliittipaikannuksen hyödyntäjät, kuten älypuhelinten käyttäjät ja lukuisat yhteiskunnan alueet liikenteestä rakentamiseen.

Maanmittauslaitos on julkaissut uuden maapallon muotoa kuvaavan geoidimallin, joka on 30 prosenttia tarkempi kuin edeltäjänsä. Tähän asti Suomen virallinen geoidimalli on ollut FIN2005N00, jonka tarkkuus on 2 cm. Nyt julkaistu uusi geoidimalli FIN2023N2000 on tarkkuudeltaan 1,4 cm.

Geoidimalli määrittelee maapallon fysikaaliseen muotoon perustuvan korkeuden, mitä tarvitaan satelliittipaikannuksessa, jolla ei itsessään ole fyysistä sidosta maan pintaan – eikä näin ollen tietoa siitä, mihin suuntaan vesi virtaisi. Mitä tarkempaa on geoidimallista saatava korkeustieto, sen tarkempaa on satelliittipaikannuksen korkeuden määritys.

– Paikkatiedon tarkkuusvaatimukset kasvavat jatkuvasti. Uusi geoidimalli vastaa paremmin nykypäivän vaatimuksiin paikkatiedon tarkkuudesta, tutkimusryhmäpäällikkö Mirjam Bilker-Koivula Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta kertoo.

Maanmittauslaitos on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyössä kehitetyssä Itämeren geoidimallissa, BSCD2000, joka vastaa merenkulun ja merikarttojen tekijöiden tarpeisiin. Suomen uusi geoidimalli, FIN2023N2000, on sovitettu merialueille niin, että se on yhtenevä uuden Itämeren geoidimallin kanssa.

Tarkan paikkatiedon tarvetta kasvattavat esimerkiksi rakennustyömaiden tarpeet, satamaliikenne, autonomiset ajoneuvot sekä tekoälyn roolin kasvu.

Sähköurakoitsijapäivät 2024