Tekniikkaa oppii tekemällä

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, joulukuu 2023.

Viimeisimmän opetussuunnitelmauudistuksen myötä konkreettista tekniikan opetusta ja teknisen työn opetusta on vaiheittain supistettu niin peruskouluissa kuin opettajankoulutuksessakin. Teknisen työn opettajankoulutus on lakkautettu ja korvattu käsityön opettajankoulutuksella, jonka teknisen työn sisällöt ovat vähäiset.

Tämä näkyy tutkimusten mukaan oppilaiden tekniikkaa koskevan kiinnostuksen vähenemisenä. Aika hurja suuntaus, kun samanaikaisesti tiedämme, että teknologialla ratkaistaan pitkälti tulevaisuuden energia- ja ilmastohaasteet.

Jokainen vanhempi ymmärtää leikkien merkityksen lastensa kehittymisessä. Lelujen avulla lapsi voi konkreettisesti mainiolla tavalla kokea rakentamisen ja hoi van riemut sekä pettymykset. Ihminen oppii asiat tekemällä – parhaiten jopa kantapään kautta. Näin se on läpi elämän. 70 prosenttia yksilön osaamisen kehittymisestä perustuu työssä oppimiseen – marginaalisempi osa teoriapohjaiseen koulutukseen.

Miksi emme siis panostaisi konkreettiseen opetukseen myös koulumaailmassa? Erityisesti teknisen työn ja teknologian opetukseen tiedostaen, että maamme tarvitsee kyseisiä osaajia – sekä naisia että miehiä – enenevissä määrin tulevaisuudessa.

Konkreettinen käsillä tehtävä opetusmuoto on kai ken lisäksi vuorovaikutteista kivaa yhdessä tekemistä. Tehdyt askareet muistaa läpi elämänsä. Itse kolvasin yläasteella elektroniikan komponentit piirilevylle ja tein hauskan rulettipelin, josta olen edelleenkin ylpeä.

Sähkö- ja talotekniikalla maailma tehdään energia tehokkaammaksi ja hiilivapaammaksi. Niin hyviä, kuin me insinöörit ja diplomi-insinöörit olemmekin, tarvitsemme rinnallemme motivoituneet sähkö- ja talotekniikan ammattiosaajat, jotka vetävät kaapelit ja putket, kytkevät johdot, tekevät liitokset, ohjelmoivat, ottavat käyttöön ja huoltavat tekniset järjestelmät käytännön tasolla saaden siitä ansaitun hyvän elannon.

Nyt on oikea hetki kannustaa nuoriamme kännykköjen äärestä konkreettisen tekniikan opetuksen pariin ja säätää koulujemme opetusta tukemaan tätä. Sitä saa, mitä arvostaa.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.

Sähköurakoitsijapäivät 2024