Tulevaisuus on sähköinen

Mika Höijer.
Mika Höijer.

Kolumni, Sonerpar Suomi oy:n toimitusjohtaja Mika Höijer.

Suomen rakennusala on vaikeuksissa rakentamisen äkkipysähdyksen vuoksi. Vaikka taantuma ei ole toivottava olotila, sillä on muutoksia vauhdittava voima.

Suomessa rakentamisen keskeisin haaste liittyy rakentamisen luvituksiin ja byrokratiaan. Lupaprosessit ovat monimutkaisia ja aikaa vieviä. Hallituksen tulisi tehdä aktiivista työtä luvitusprosessien helpottamiseksi. Myös sähköalan tulisi osallistua aktiivisesti keskusteluun ja tarjota asiantuntemustaan lainsäätäjille.

Rakentamista vaikeuttaa myös tarpeeton ja yli-innokas sääntely. Euroopassa pyritään tyypillisesti ratkaisemaan ongelmat regulaatiolla ja Kiinassa valtion ohjauksella, kun taas Yhdysvalloissa tuetaan investointeja, mikä vauhdittaa taloutta. Sääntelyn purkaminen kannustaisi sähköalaakin innovoimaan ja kehittämään uusia teknologioita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.

Julkisen rakentamisen merkitys korostuu taantuman aikana, sillä se elvyttää taloutta. Suomen hallituksen tulisikin panostaa voimakkaammin julkisiin rakennusprojekteihin.

Suomen rakennusteollisuus on pitkään luottanut ulkomaiseen työvoimaan, mutta taantuma uhkaa sen saatavuutta tulevaisuudessa. Hallituksen tulisi ottaa tämä huomioon maahanmuuttopolitiikassaan ja suunniteltava, miten ulkomaisia alan ammattilaisia voidaan houkutella ja pitää maassa.

Myös sähköalan tulee panostaa oman työvoiman kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Taantumankin aikana sähköurakoitsijoiden kannattaa hyödyntää tukkujen ja valmistajien tarjoamia koulutustilaisuuksia ja kehittää omaa osaamista.

”Myös sähköalan tulee panostaa oman työvoiman kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Sähköala on nähnyt vihreän siirtymän mahdollisuutena alan kehityksessä. Panostaminen uusiutuvaan energiaan, automaatioon ja digitaalisuuteen edistää ympäristöystävällisempiä ratkaisuja ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Suomen sähköalan tulee pyrkiä olemaan edelläkävijä tässä muutoksessa.

Sähköala voi katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti. Nousukausi on väistämättä tulossa. Rakentaminen on alamaissa, mutta muutokset ovat aina mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Yhteistyöllä, joustavilla luvituksilla, sääntelyn purkamisella
ja panostamisella vihreään teknologiaan sekä julkisen rakentamisen tuella voimme yhdessä rakentaa vahvemman ja kestävämmän tulevaisuuden.

Tulevaisuus on sähköinen, kun työskentelemme yhdessä paremman Suomen rakentamiseksi.

Mika Höijer
Kirjoittaja on Sonerpar Suomi oy:n toimitusjohtaja.

Sähköurakoitsijapäivät 2024