Ala on kestävän kehityksen valokeilassa

Teemu Kuusinen.
Teemu Kuusinen.

Kolumni, Glamox Oy:n toimitusjohtaja Teemu Kuusinen

Epävarmuus tuntuu luissa ja ytimissä, mitä on seuraavan mutkan takana? Vaikka välillä tulevaisuus tuntuu pelottavalta, siellä on aina myös mahdollisuuksia ja eritoten meillä sähköalalla!

Sähkö on energiamuodoista jaloin ja valo kulkee universumimme huippunopeutta. Sähkö on myös nykyaikaisen yhteiskuntamme tärkein tukipilari, sähköllä onkin ratkaiseva rooli ihmiskunnan kehityksessä ja tulevaisuudessa.

Uudet innovaatiot, kuten älykkäät sähköverkot, uusiutuvan energian ratkaisut, älykäs valaistus ja sähköisen liikkuvuuden kehitys tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia. Nopea kehitys sisältää toki myös haasteita. Modernisoituva toimiala vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista alati nopeampiin muutoksiin.

Valaistus on siirtymässä lopullisesti perinteisistä valonlähteistä kohti energiatehokasta ja kestävää ledivalaistusta. Sähkön ammattilaisilla on keskeinen rooli myös valaistuksen kehityksessä. Olemme edelläkävijöitä kestävän kehityksen toteuttamisessa, jossa minimoidaan energiankulutus ja hiilijalanjälki sekä luodaan turvallinen ympäristö.

Älykäs valaistuksenohjaus on toinen tulevaisuuden trendi. Fiksu valaistus mahdollistaa valon mukautumisen ympäristöön ja käyttäjien tarpeisiin. Äly ja oikea-aikaisuus parantavat nekin energiatehokkuutta, mukavuutta ja turvallisuutta. Lisäksi valaistus on tärkeä osa ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Tieto valon vaikutuksesta ihmisten vireystilaan ja mielialaan kasvaa jatkuvasti.

Me sähkön ammattilaiset voimme siis toimia todellisina asiantuntijoina asiakkaiden ja rakennuttajien suuntaan tarjoamalla laadukasta ja kestävää palvelua sekä tekemällä ja tukemalla kannattavaa liiketoimintaa.

Oikeissa valinnoissa, toistemme auttamisessa ja tiedonjaossa on tehtävä paljon yhteistyötä. Kysyntä päteville asiantuntijoille kasvaa varmasti, kun yhteiskunta liikkuu kohti kestäviä ja älykkäitä ratkaisuja. Tärkeää on siis pysyä ajan tasalla sähköalan ja valaistusteknologioiden kehityksestä sekä osallistua koulutuksiin uusimpien ratkaisujen, trendien ja innovaatioiden hyödyntämiseksi.

Vaikka talouden tilanne juuri nyt on tukala ja rakennusluvat sukeltavat, eikä kovaa maata vieläkään ole jalkojen alla, toivokaamme käännettä parempaan. Muistetaan se, mitä Elvis sanoi, kun rakennusvalvontaan meni: ”Hei paappa lupa”.

Teemu Kuusinen
Kirjoittaja on Glamox Oy:n toimitusjohtaja.

Sähköurakoitsijapäivät 2024