Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna (2015–2019).
Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan pelastuslaitoksille tuli viime vuonna noin 2 340 palohälytystä, joissa palon syttymissyyksi kirjattiin sähkö. Vuonna 2020 luku oli 2 210. Eniten sähköpaloja aiheutui sähköliesistä (870). Liesipalot johtuivat lähes kaikissa tapauksissa käyttäjän huolimattomasta toiminnasta.
Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 13 henkilöä yhdeksässä eri onnettomuudessa. Näissä tapauksissa palon syttymislähteeksi oli PRONTO-tietokantaan merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot.
Valaisimista aiheutuneet rakennuspalot ja -palovaarat lisääntyivät. Vuosina 2016–2020 valaisimista aiheutuneita rakennuspaloja tai -palovaaroja on ollut keskimäärin noin 180 vuodessa, mutta viime vuonna näitä tapauksia oli noin 215. Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistön mukaan eniten valaisinpaloja ja palovaaroja aiheutui viallisista loisteputkivalaisimista.
– Yhtenä syynä tähän voi olla vähentynyt huolto ja se, että vikaantuneita valaisimia ei huomata ajoissa. Jos valaisimen loisteputki vilkkuu tai palaa muuten omituisesti, pitää se vaihtaa uuteen pikaisesti. Tällaisessa tilanteessa valaisin voi kuumentua niin paljon, että se syttyy palamaan ja saattaa samalla sytyttää myös katon, Lepistö varoittaa Tukesin tiedotteessa.