Sähkönumerosta tuli 50 vuodessa alan käytetyin digipalvelu

Menestystarinan voi kiteyttää muotoon: Digitalisoi nopeasti ja yhtenäistä yhdessä. 1970-luvun alussa silloinen Sähköteknisen kaupan liitto (STK) loi sähkönumeroinnin ja 1990-luvun lopussa rekisteri julkaistiin verkossa.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Sähkönumeroiden verkkojulkaisusta seurasi monipuolinen ja kattava tuotetiedon keruu sekä tietokannan yhdistäminen suunnittelu- ja urakointijärjestelmiin ja tukkujen verkkokauppoihin. Rajapintojen avulla tietokannan hyödyntäminen sujuukin nykyään helposti.

STK:n hallituksen puheenjohtaja Martti Forss ja toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen palkitsivat Meka Pron Esimerkillisenä tuotetietojen päivittäjänä 2021. Voittajatiimissä kukitettu Tommi Pasma, Pontus Paturi, Aki Lamponen ja Lari Kela. Kuva Tapio Auvinen.
STK:n hallituksen puheenjohtaja Martti Forss ja toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen palkitsivat Meka Pron Esimerkillisenä tuotetietojen päivittäjänä 2021. Voittajatiimissä kukitettu Tommi Pasma, Pontus Paturi, Aki Lamponen ja Lari Kela. Kuva Tapio Auvinen.

STK:n kehityspäällikkö Katri Huhtinen korostaa pitkäjänteisen ja johdonmukaisen yhteistyön merkitystä 2000-luvulla käynnistyneessä massiivisessa urakassa, joka jatkuu edelleen.

– Loimme alalle tuotetietostandardin ja laadimme valmistajien ja maahantuojien kanssa tuotteille yhteiset yleisnimet ja teknistä nimeä koskevat ohjeet. Sen jälkeen avasimme verkkoon itsepalvelun, jossa valmistajat ylläpitävät itse tuotetietojaan, hän kertoo.

Seuraavaksi kansainvälinen tietosisältöstandardi ETIM käännettiin työryhmissä suomeksi ja ETIM-luokat linkitettiin yleisnimiin. Lisäksi luotiin useita uusia luokkia linjatarvikkeille, jotka ETIMistä puuttuivat aikaisemmin kokonaan. ETIMiä kehitetään jatkuvasti, joten työ sen parissa jatkuu aktiivisena.

Tuotetiedot tuovat kauppaa

Sähkönumero on tuotekoodi, jota käytetään sähköisen talotekniikan alalla tuotteen tunnistamiseksi ja yksilöimiseksi koko toimitusketjussa. Sähkönumerot.fi-palvelussa on tuotteen nimi-, tunniste- ja teknisten tietojen lisäksi dokumentteja ja kuvia. Palvelu kerää arkipäivisin 17 000 sivulatausta, 15 000 tuotekorttilatausta ja 1 700 käyntiä palvelun etusivulla.

Tuotetiedot ovat palvelusta koko toimitusketjun hyödynnettävissä helposti mm. verkkokaupoissa, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden ohjelmistoissa sekä suoraan rajapintojen kautta.

– Tuotetietotyön merkitys on oivallettu yrityksissä, STK:ssa Sähkönumerot.fi- ja ETIM-perehdytyksiä pitävä Jarmo Raninen kertoo.

Tilaisuuksiin osallistutaan aktiivisesti ja tuotetietotyö nähdään arvokkaana osana markkinointia ja myyntiä.

– Yhä useammin suunnittelijat ja urakoitsijat valitsevat tuotteen Sähkönumerot.fi-tietokannasta tekemällä haun niillä tuoteominaisuuksilla, jotka ovat oleellisia kohteen ja tarpeen kannalta. Mukaan päätöksentekoon valikoituvat vain ne tuotteet, joilla on näiltä osin kattavat tuotetiedot. Tämä kehitys on herättänyt viimeisimmätkin yritykset täydentämään tuotetietojaan”, hän sanoo.

Valmistajille ja maahantuojille omien tuotteiden tietojen kerääminen yhteen vaatii paljon työtä, mutta kerran huolella tehtynä säästää aikaa toisaalla. Tehtävään ovat kytkeytyneet jollain tavalla lähes kaikki alan tuotepäälliköt ja -asiantuntijat, erityisesti Sähkönumerot.fi:n itsepalvelukäyttäjät. Kiitoksena heille STK järjesti Sähkönumeron 50-vuotisbileet 12.11. julkkisten, huippuartistien ja näyttävien esitysten siivittämänä.

Kuvat kaikkien käyttöön

Oululainen kaapelitiejärjestelmiä valmistava Meka Pro oy on ylläpitänyt tuotetietoja omassa järjestelmässään systemaattisesti jo vuosia. Tuoreimpina esimerkkeinä voidaan mainita viime vuonna tarkistetut tuotteiden mittatiedot ja suunnittelijan päivittämät tuotekuvat.

Tuotepäällikkö Tommi Pasma kertoo, että STK:n tilasto, jossa vertailtiin yritysten tuotetietojen päivitysastetta Sähkönumerot.fi-palvelussa, synnytti päätöksen parantaa ja kehittää tuotetietoja myös sinne.

– Esimerkiksi kaikkien tuotteiden mittatietojen tarkistamisen vaatima vuoden työpanos kannattaa, koska tiedon saa kätevästi kaikille asiakkaille Sähkönumerot.fi-palvelun kautta. Eikä suunnittelijan renderöimiä tuotekuvia kannata piilottaa omaan PIMiin, vaan laittaa asiakkaiden nähtäville sähkönumeroihin, hän kertoo.

Tulokset toivat palkinnon

Tuotepäällikkö Aki Lamponen näkee tuotetiedon tarjonnan asiakkaan auttamisena. Se on jatkuva prosessi, jossa tukena ovat oma sertifioitu tuotetestauslaboratorio ja tuotehallinnan PIM-järjestelmä.

Hän kertoo tuotenimen ja -koodin riittäneen vielä 15 vuotta sitten, mutta nyt niin suunnittelija kuin tukkuliikkeetkin tarvitsevat kuvia sekä tarkkaa tietoa esimerkiksi mitoista ja pintakäsittelystä. Valvojat puolestaan vaativat tietoa dokumentteineen siitä, mitä kohteeseen on asennettu.

Meka Pron päätös piti, minkä osoituksena STK palkitsi 90-vuotisjuhlakokouksessaan yhtiön Esimerkillisenä tuotetietojen päivittäjänä 2021. Muutamia työtunteja saavutus lienee vaatinut, sillä Sähkönumerot.fi-palvelussa on 4 202 yhtiön tuotetta, joista kullakin on helposti yli kymmenen tietuetta eri ominaisuuksia.

Työtä ei aiota lopettaa tähän, vaan seuraavaksi yhtiössä halutaan hyödyntää Sähkönumerot.fi-rajapintayhteyttä ja päästä eroon exceleistä ja manuaalisesta työstä. Tällöin tiedot päivittyvät automaattisesti myös tukkujen suuntaan.

Kari Heikkilä, teksti

Maksuton Admicom-webinaari: Määrälaskenta nyt ja tulevaisuudessa