Sähkötekniikan myynti kääntyi lievään kasvuun

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo kasvoi heinä-syyskuussa 0,4 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tuore tilasto.

Kolmas vuosineljännes oli viiden laskevan vuosineljänneksen jälkeen ensimmäinen, joka näytti kasvua. Kun vertaillaan kaikkien aikojen kolmansia vuosineljänneksiä toisiinsa, tämänvuotinen oli euroissa mitattuna toiseksi suurin.

”Tilastosta on pääteltävissä, että myynnin kasvu perustuu erityisesti uusiutuvan energiaan, kuten aurinkosähköön liittyviin tuotteisiin sekä kaapeleihin. Myynti kasvoi lämmittimissäkin, joihin tilastossa sisältyvät myös ilma- ja maalämpöpumput”, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen kertoo.

Kumulatiivinen tukkumyynnin arvo vuoden alusta syyskuun loppuun oli 910 miljoonaa euroa, mikä on 7,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kolme ensimmäistä vuosineljännestä. Takautuva 12 kuukauden myynti osoitti syyskuun lopussa 10,2 prosentin laskua verrattuna vastaavaan jaksoon vuotta aiemmin. Molemmat kumulatiiviset tunnusluvut kuitenkin jo paranivat alkuvuonna koetuista pohjalukemista.

”Merkittävämmän positiivisen käänteen sähkötekniikan myyntiluvuissa saisi aikaan uudisrakentamisen viriäminen jo käynnissä olevan infrarakentamisen ja energiatehokkuuden parantamistöiden lisäksi. Toimialamme odottaa valtiovallalta käytännön tekoja tärkeän asunto- ja rakentamisalan hyväksi”, Muhonen sanoo.

Sähköurakoitsijapäivät 2024