Erikoiskeskusten piirikaavioiden teko pitäisi saada suunnittelijoiden vastuulle

Piirikaavio_kuva_mikko_arvinen
Yksilöllisten erikoiskeskusten piirikaavioiden teko sälytetään usein sähköurakoitsijoiden vastuulle heidän tahtomattaan.

Sekä sähköurakoitsija, -suunnittelija että sähkökeskusten valmistaja toivovat, että myös yksilöityjen piirikaavioiden laadinta velvoitettaisiin sähkösuunnittelijoiden tehtäväksi.

Sähkökeskuksia valmistavan UTU oy:n sähkösuunnittelu- ja arkkitehtitoimistoista vastaava myyntipäällikkö Risto Pirhonen otti yhteyttä Sähkömaailmaan pitkään jatkuneen ongelman esille tuomiseksi: Erikoiskeskusten piirikaavioiden teko sälytetään jatkuvasti useammin sähköurakoitsijoiden vastuulle heidän tahtomattaan, ja sen seurauksena piirikaavioita joudutaan odottamaan usein niin pitkään, että keskusten toimitusaikoja on jouduttu pidentämään huomattavasti.

”Erikoiskeskusten valmistuksen aloittaminen edellyttää, että keskusvalmistajalle on toimitettu piirikaaviot. Toimitusketjun osalta tässä on ns. harmaa vyöhyke, mikä koskettaa sekä keskusvalmistajia, urakoitsijoita että sähkösuunnittelijoita”, Pirhonen sanoo.

Sähkönumerollisia vakiokeskuksia ongelma ei koske, sillä niissä piirikaaviot ovat valmiina, mutta erikoiskeskuksista on vain pääkaaviotason kuvat.

”Jos sähkösuunnittelusopimuksessa ei ole mainittu, että piirikaavion teko kuuluu suunnittelijalle, joudumme tivaamaan piirikaavioita urakoitsijoilta. Mitä pidempään piirikaavioita joudutaan odottamaan, sitä myöhemmäksi keskuksen valmistuksen aloitus siirtyy. Asiasta on keskusteltu paljon vuosien varrella, mutta mitään ratkaisua ei ole saatu aikaiseksi. Osa kilpailijoistamme on alkanut vaatia piirikaaviot kymmenen viikkoa ennen toimitusta, mutta se pidentää tarpeettomasti toimitusaikoja”, Pirhonen pahoittelee.

Aina piirikaavioita ei saada keneltäkään, jolloin yritys joutuu tekemään ne itse.

”Emme me niitä mielellämme tee. Piirikaavioiden teko edellyttää joka tapauksessa tietojen saamista suunnittelijoilta tai urakoitsijoilta, jolloin me joudumme tekemään runsaasti päällekkäistä työtä heidän kanssaan.”

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelossa ja luettelon sähkösuunnittelutehtävien laajuutta tarkentavassa liitteessä piirikaavioiden teko on jaettu kahteen osaan; mallipiirikaavioiden laadinta kuuluu aina suunnittelijan tehtäväksi, mutta yksilöityjen piirikaavioiden teko on lueteltu lisätehtäväksi. Mikäli tilaaja ei laita sähkösuunnittelusopimuksen tarjouspyyntöön erillistä ruksia yksilöityjen piirikaavioiden teon kohdalle, työ kaatuu usein sähköurakoitsijan vastuulle. Sen jälkeen riippuu urakoitsijan tilaajan kanssa tekemästä sopimuksesta, jääkö työ urakoitsijan maksettavaksi, vai pystyykö hän laskuttamaan siitä tilaajaa.

”Piirikaavioiden teko ei ole ilmaista, eikä urakoitsijoilla ole välttämättä resursseja niiden tekoon. Asiaa ei ole tarkasti määritelty, mutta meidän mielestämme piirikaavioiden teko kuuluu ehdottomasti sähkösuunnittelutoimistoille. Ongelma poistuisi, mikäli piirikaavioiden teko määriteltäisiin suunnittelun tehtäväluettelossa ja sähkötyöselityksissä yksiselitteisesti suunnittelijoiden tehtäväksi. Se olisi kaikkien etu”, Pirhonen sanoo.

Suunnittelija ottaisi tekovastuun mielellään

Myös Granlund oy:n Tampereen aluetoimiston suunnittelun liiketoimintajohtaja Heikki Wilenin mielestä kaikki piirikaaviot tulisi antaa sähkösuunnittelijoiden tehtäväksi.

”Tällä tavalla pidetään tekijät omien ydintehtäviensä piirissä, suunnittelija suunnittelutehtävissä ja sähköurakoitsija asennustehtävissä ja hankinnoissa. Hyötyjänä on lisäksi asiakas, joka saa lopputuotoksena yhtenäisen ja tietosisällöltään ehjän suunnitelmakokoelman etenkin sähköisesti”, Wilen sanoo.

Yksilöityjen piirikaavioiden teko ei kuitenkaan sisälly läheskään aina suunnittelijoiden työtilauksiin.

”Kokemusperäisesti arvioituna noin puolet tarjouspyynnöistä tulee sisältäen vain perustehtävät. Näin ollen, tilaajan osaoptimoidessa suunnittelijoiden tehtäviä, yksilöidyt piirikaaviot jäävät hankkeeseen valitun sähkösuunnittelijan tehtävien ulkopuolelle, ja ne jätetään valittavan urakoitsijan tehtäväksi”, Wilen kertoo.

Urakoitsija haluaisi luopua piirikaavioiden teosta

Kanta-Hämeen Turengissa sekä sähköurakointia että pienimuotoista sähkösuunnittelua harjoittavan Sähkö-Jore oy:n suunnittelija Kari Immonen luopuisi mielellään piirikaavioiden teosta. Yli 40 vuoden kokemuksella työ ei jää osaamisesta kiinni, mutta myös Immosen mielestä olisi parasta, mikäli urakoitsijat saisivat keskittyä urakointiin ja kaavioiden teko jätettäisiin yksiselitteisesti suunnittelijoiden vastuulle.

”Suunnittelijat vastaavat suunnittelusta ja urakoitsijat urakoinnista. Minusta ei ole oikein, että osa suunnittelutoimistoista sälyttää piirikaavioiden teon urakoitsijoiden vastuulle. Samalla he jättävät hommat vähän puoliväliin, kun heille kuitenkin maksetaan suunnitelmien teosta”, Immonen harmittelee.

Pelkästään rahasta asia ei Immosen mukaan ole kuitenkaan kiinni.

”Suunnittelijat vastaavat kokonaisuuden suunnittelusta, joten heidän pitää tietää, miten kokonaisuus toimii. Piirikaaviot tehdään juuri sitä varten. Meille urakoitsijoille riittää muutakin tekemistä, joten mieluummin keskittyisimme urakointiin kuin kuvien tekemiseen”, hän sanoo.

Kukaan ei haluaisi maksaa piirikaavioiden teosta.

Kari Immonen

Urakoitsijat eivät välttämättä tiedä etukäteen, tuleeko piirikaavioiden laadinta sisältymään kohteen tarjoukseen, tai sitten piirikaavioiden laadintaa ei muisteta tai uskalleta hinnoitella tarjouksiin sisään. Näissä tilanteissa piirikaavioiden laadinta – tai tilaaminen suunnittelijalta, mikäli itsellä ei ole tarvittavia resursseja – jää urakoitsijan itsensä maksettavaksi.

”Monesti asia on mainittu työselityksessä tai urakkarajaliitteessä, mutta kyllä se tuppaa ainakin meiltä monesti unohtumaan urakkatarjousvaiheessa. Jos asiasta ei päästä sopimukseen kohteen suunnittelijan kanssa, meidän pitää usein vain tehdä piirikaaviot tai tilata ne joltakulta muulta, jotta työmaat saadaan aikataulussa eteenpäin. Tilaajat eivät selvästikään osaa tiedostaa ongelmaa. Nyt tilanne on se, että kukaan ei haluaisi maksaa piirikaavioiden teosta”, Kari Immonen kertoo.

Mikko Arvinen, teksti ja kuva

Sähköurakoitsijapäivät 2024