Kultainen sääntö

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, syyskuu 2024.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka haastaa hienosti 21.7. kolumnissaan vastavalittuja poliitikkoja olemaan eturivin tyyppejä kanssaihmisten mielipiteiden kuuntelemisessa, arvostamisessa ja kunnioittamisessa. Kirjoitus oli erittäin ajankohtainen ja osuva, ja olen täysin samaa mieltä. Suomella on juuri nyt ainutlaatuinen tilaisuus toimia esimerkkimaana, jossa haasteellisia ja ristiriitaisia asioita voidaan käsitellä vastuullisesti, kultaista sääntöä noudattaen.

Wikipedia kiteyttää kultaisen säännön periaatteeksi, joka kehottaa kohtelemaan toisia siten, kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Kukapa edellä mainittua ei pohjimmiltaan toivoisi? Kuitenkin sorrumme helposti omaa agendaa ajaessamme olemaan pysähtymättä ja jättämään kuulematta toisen osapuolen näkökulman. Äärimmillään olemme valmiita lyttäämään itselle epäsuotuisat näkökulmat jopa henkilökohtaisuuksiin menevillä kommenteilla. Totuus on, että kärjistäminen ei auta ‒ nykyinen maailmantilannekin osoittaa sen.

Totuus on, että kärjistäminen ei auta.

Suomalaiset tunnetaan rehellisyydestään, ja voin allekirjoittaa tämän pitkän kokemukseni perusteella globaalissa pörssiyhtiössä. Yleisesti teemme, mitä lupaamme. Olemme luotettavia, vaikkakin hieman vähäpuheisia. Pidetään nämä arvot ja kyseinen ulkoinen mielikuva, mutta lisätään siihen ripaus kanssakulkijan kunnioitusta. Näin meitä ruvetaan pitämään aidosti vastuullisina isolla V:llä.

Viime kädessä vastuullisuudessakin on kyse ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja toiminnasta: siitä, miten edistämme asioita, luomme win‒win-tilanteita, konsensusta ja kompromisseja. Maailma kun vain on monivivahteinen.

Kirjoitin ensimmäisessä pääkirjoituksessani viime vuoden elokuussa siitä, miten STUL ja sähköala voivat toimia omalla esimerkillään sillanrakentajina ja piuhojen kytkijöinä omassa arvoverkossaan. Edistämme alaamme rakentavalla vuorovaikutuksella, positiivisella otteella ja energialla. Kannustan tähän edelleen samalla tavalla. Jatketaan samaan malliin kultainen sääntö mielessä pitäen, niin tulokset ovat hyviä.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.

Sähköurakoitsijapäivät 2024