Maatilojen aurinkopaneelien asennuksissa on vakavia puutteita

Aurinkopaneelien suosion räjähdysmäinen kasvu on lisännyt isojen palovahinkojen riskiä erityisesti maatiloilla.

Vakuutusyhtiö Lähitapiolan kysely paljastaa vakavia puutteita maatilojen aurinkosähköjärjestelmissä Länsi-Suomessa. Vastaajista joka viides kertoi, että ei tiedä, onko järjestelmän asennuksen tehneellä henkilöllä ollut tarvittava pätevyys.

Suurin kyselyn tuloksiin liittyvä huoli koskee Lähitapiola Länsi-Suomen maatila-asiakkuuksien myyntipäällikkö Marianne Markulan mukaan aurinkosähköjärjestelmän invertteriä. Kyselyyn vastanneista miltei joka neljäs kertoi, että aurinkosähköjärjestelmän invertteriä ei ole asennettu palamattomalle alustalle. Vastaajista 10 prosenttia ei tiennyt, millaiselle alustalle asennus on tehty.

”Nämä tulokset olivat karmaisevaa luettavaa, sillä laitteen väärä sijoittaminen on välitön tulipaloriski. Se on asennettava palamattomalle alustalle, eikä sen päälle saa päästää kertymään esimerkiksi pölyä tai sahanpurua. Invertterin tuuletusaukon eteen ei myöskään saa sijoittaa muita laitteita”, Markula muistuttaa.

Erityistä huolta sekä tuoreessa tapauksessa että kyselyssä aiheuttaa Markulan mukaan se, että vaikka asennus on tehty hiljattain, tieto turvallisuusmääräyksistä on saattanut olla vanhentunutta. Kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia kertoi, että aurinkosähköjärjestelmä on asennettu vuosina 2022 – 2024.

”Herää kysymys siitä, asennetaanko uusia sähköjärjestelmiä laajemminkin vanhentuneen tiedon pohjalta. Lisäksi alueellamme on paljon monia vuosia sitten tehtyjä asennuksia. Niiden yhteydessä on noudatettu senhetkisiä ohjeita ja määräyksiä, jotka sittemmin ovat tarkentuneet. Pinnan alla siis muhii melkoinen määrä vaaran paikkoja.”

Markulan mukaan yhtiön vajaasta kymmenestä tuhannesta maatila-asiakkaasta merkittävä osa on jo investoinut omaan aurinkosähköjärjestelmään. Valtaosa muista puolestaan harkitsee järjestelmän hankkimista lähitulevaisuudessa.

Kysely tehtiin 26.6. – 31.7. ja siihen vastasi yhteensä 66 Lähitapiola Länsi-Suomen maatila-asiakasta. Niistä 41:llä oli käytössä aurinkosähköjärjestelmä.

Sähköurakoitsijapäivät 2024