Ultrakondensaattori auttaa tasapainottamaan sähköverkkoa

UPM Energy oy investoi toiseen ultrakondensaattorijärjestelmään osana innovatiivista kehitysprojektia, joka tehostaa entisestään vesivoiman kykyä tasapainottaa sähköverkkoa.

Ultrakondensaattori asennetaan Kuusankosken vesivoimalaitoksen alueelle, ja sen on määrä aloittaa toimintansa kesään 2025 mennessä.

Menetelmää pilotoitiin onnistuneesti Katerman vesivoimalaitoksen yhteydessä Ontojoella vuonna 2022, ja konseptia jatketaan nyt Kuusankoskella. Ultrakondensaattorijärjestelmä mahdollistaa sen, että lyhytaikaisen energiavaraston avulla pystytään reagoimaan sekunnin tuhannesosissa verkon tasapainottamistarpeisiin ja tuottamaan näin nopeammin säätövoimaa.

Ultrakondensaattorit tunnetaan kyvystään purkaa suuria tehoja ja reagoida sekunnin tuhannesosissa menettämättä kapasiteettiaan. Ne ovat huoltovapaita ja niiden käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin akkujen, joten ne ovat ihanteellinen valinta kestäviin energiaratkaisuihin.

Nopean reagointikyvyn merkitys on kasvanut samalla kun kantaverkon ylläpitäjät tasapainottelevat sähkön kysyntä- ja tuotantohuippujen kanssa. Sähköntuotannon volatiliteetti on lisääntynyt sääriippuvaisten uusiutuvien energiamuotojen, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, kasvamisen myötä.

Sähköurakoitsijapäivät 2024