Savon Voiman kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa 

Akun täyttäminen vedellä on tarkoitus aloittaa elokuun aikana.
Akun täyttäminen vedellä on tarkoitus aloittaa elokuun aikana.

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.

Vasta valmistunut 48 metriin yltävä sylinterin muotoinen rakennelma näkyy pitkälle voimalaitosalueen ulkopuolelle. Kaukolämpöakun tarkoituksena on toimia kaukolämmön tuotannossa lämpöakkuna eli kansankielisesti lämminvesivaraajana, jonne voimalaitoksella tullaan tuottamaan lämmitysenergiaa puskurivarastoon.

Investointina kaukolämpöakku on ollut noin 6 miljoonaa euroa ja se on saanut Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaista RRF-energiainvestointitukea.  

Kaukolämpöakun tilavuus on 15 000 kuutiometriä ja se tarjoaa jopa 700 MWh:n lämpöenergian varastointimahdollisuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa Joensuussa kesäkaudella jopa n. 3 päivän kaukolämpöenergian varastointimahdollisuutta.  

Akun avulla on mahdollisuus ottaa talteen lämpöä muun muassa sähkökattilalla tuottaen ja näin hyödyntää edulliset sähkön spottihinnat. Tämä auttaa vähentämään puuhakkeen polttamista ja pienentää päästöjä sekä polttoaineen kulutusta sekä auttaa parantamaan lämmön toimitusvarmuutta. Lisäksi akku auttaa tasaamaan laitoksen prosessin toimintaa ja auttaa näin parantamaan myös laitoksen hyötysuhdetta. 

Sähköurakoitsijapäivät 2024