
Uusi ratkaisu laajentaa nopean, lyhyen viiveen 5G-verkon peittoa ja kapasiteettia rannikkoalueilta kauemmas merelle.
5G on mullistanut viestintää maa-alueilla tarjoamalla huippunopeaa, lyhyen viiveen tiedonsiirtoa ympäri maailmaa. Näiden hyötyjen ulottaminen merialueille on kuitenkin ollut vaikeaa, ja 5G:n saatavuus on tähän asti rajoittunut rannikkoalueille.
Vastatakseen tähän haasteeseen VTT testasi yhdessä 5G-Routes -hankkeen muiden kumppanien kanssa onnistuneesti niin sanottua monihyppyratkaisua 5G-verkossa, joka laajentaa 5G-verkon peiton jopa 10 kilometrin päähän rantaviivasta. Kokeilu tehtiin Suomen ja Ruotsin välisellä meriväylällä.
”Teimme uraauurtavan 5G-verkkojen monihyppytestin merellä. Hankkeen tavoitteena on ratkaista merellä tapahtuvan tiedonsiirron peitto- ja kapasiteettihaasteet, jotta voidaan kehittää uusia palveluita matkustajille ja koko merenkulkualalle”, VTT:n tutkimuspäällikkö Anne Lönnqvist selvittää.
VTT johti kokeilua yhteistyössä Vediafin, Cumucoren ja Airbusin kanssa Ericssonin, Nokian, Digitan, DNA:n, Telian ja Goodmill Systemsin tukemana.
”Merioloissa toteutetut testit olivat erinomainen tilaisuus kehittää uusia 5G-sovelluksia ja -palveluita merenkulkuun. Oli upeaa nähdä, että tekniikka on valmista. Seuraava askel on löytää kaupallinen toteutusmalli. 5G-testiverkon avulla onnistuimme pilotoimaan satelliittipaikannuksen häiriöiden ja häirinnän tunnistusta ja raportointia. Uusi monihyppyratkaisu mahdollisti myös logistiikkaan soveltuvan 5G-peiton laajennuksen”, Vediafin projektijohtaja Lasse Nykänen kertoo.
Monihyppyjärjestelmästä läpimurto laivojen 5G-yhteyksille
Luotettava, suuren kapasiteetin 5G voi parantaa merkittävästi alusten toimintaa, lisätä automaatiota ja monipuolistaa matkustajakokemusta. 5G-Routes-projektitiimi on hyödyntänyt useita viestintäteknologioita – julkisia 5G-verkkoja, alusten välisiä yksityisiä 5G-verkkoja sekä satelliittiyhteyksiä – ja yhdistänyt ne järjestelmäksi, joka takaa aluksille saumattomat yhteydet silloinkin, kun ne loittonevat rannikosta.
Testattu järjestelmä mahdollistaa niin sanotuilla keskitaajuuksilla toimivat suuren kaistanleveyden 5G-yhteydet alukselta toiselle monihyppytekniikan avulla. Yhteyksissä rannikolle järjestelmä käyttää julkisia 5G-verkkoja, yksityisiä 5G-verkkoja alusten välisiin yhteyksiin ja satelliittiyhteyksiä varayhteytenä.
“Suurempi kaistanleveys mahdollistaa monipuolisemmat datapalvelut. Ratkaisu on kuitenkin vielä testausvaiheessa. Keskeisiä rajoitteita ovat kansalliset säädökset, meriliikenteen vilkkaus ja julkisen 5G-verkon saatavuus alueilla, joilla kapasiteetti saattaa olla rajallinen”, Ericsson Estonian 5G-Routes-projektipäällikkö Kati Kõrbe sanoo.